Presentation
Kvinnokliniken Nyköping

Individanpassat och inspirerat på kvinnokliniken

Publicerad 11 maj 2022
Foto: Janne Höglund
Anna Ackerfors (mitten), överläkare och medicinskt ansvarig inom gynekologi på Kvinnokliniken. Här tillsammans med ST-läkarna Neja Mudrovcic och Rasmus Green. Foto: Janne Höglund
Anna Ackerfors (mitten), överläkare och medicinskt ansvarig inom gynekologi på Kvinnokliniken. Här tillsammans med ST-läkarna Neja Mudrovcic och Rasmus Green. Foto: Janne Höglund

På Kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett får du jobba på en liten avdelning i framkant, med bra arbetsförhållanden och ett ”önskeschema”.
– Vår vision är att vara den lilla kliniken som håller sig ajour och är positiv till förändringsarbete, säger läkaren Anna Ackefors.

Kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett består av bland annat barnmorskemottagning och gynekologimottagning. Totalt arbetar omkring 100 personer på Kvinnokliniken, varav 20 är läkare. Anna Ackerfors, överläkare och medicinskt ansvarig inom gynekologi, har varit på kliniken sedan 1995.
– Jag har valt att stanna kvar eftersom jag trivs så bra på kliniken, och att utvecklingen ständigt går framåt. Det är en bra arbetsplats i ständig förändring, säger hon.
Och att vara en liten klinik har många fördelar, för både patienter och personal.
– Alla förlossningskliniker borde vara så här små, det ger oss tid att ta hand om alla föräldrapar på ett bra sätt och den bästa vård vi kan tänka oss. Det blir ingen ”förlossningsfabrik”. Man föder barn ena dagen och träffar samma personal dagen efter, vilket gör att det blir intimare och trevligare miljö. Det skapar också förutsättningar för ett bra och fint samarbete mellan alla medarbetare, säger barnmorskan Eva Woodhouse.

Nu söker vi ST-läkare i obstetrik / gynekologi. Klicka här för att läsa mer och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Har subspecialisering
Verksamhetschefen Anette Frid Larsson betonar både kontinuitet och utveckling.
– Vi har korta kommunikationsvägar och det gör att vi jobbar ganska tätt och nära varandra i ledningen. Jag skulle säga att vi har kontakt med varandra väldigt ofta vilket gör att man med snabba steg kan jobba för verksamhetsutveckling, säger hon.
Den lilla personalgruppen gör det möjligt att välja individuella vägar för varje medarbetares karriär.
– Exempelvis har nästan alla doktorer särskilt ansvar inom någon gruppering, till exempel endometrios, bäckenbotten eller inkontinens. Alla har någon subspecialisering där man har spjutspetskompetens och driver den utvecklingen, säger Anna Ackefors.

Håller sig ajour
Samtidigt med specialisering finns också utrymme för bredd, något som Tove Wrande, specialistläkare som jobbat på kliniken sedan 2013, uppskattar.
– Alla behöver inte superspecialisera sig. Man får fortsätta att se alla delar, och behöver inte bara hålla på med ett sjukdomstillstånd. Dessutom har vi ett lugnare tempo än storstadsklinikerna. Man behöver inte armbåga sig fram utan blir erbjuden att göra saker, säger hon.
Kompetensutveckling är en sådan aspekt. Kvinnokliniken i Nyköping följer Läkarförbundets policy om att ha tio externa fortbildningsdagar per år.
– Vi åker på kurser, konferenser och möten och deltar i arbetsgruppsarbeten fokuserade på olika diagnoser. Det är viktigt att man håller sig ajour, särskilt i dagens läge där patienter är så uppdaterade och pålästa själva, säger Anna Ackefors.
Eva Woodhouse håller med.
– Det är kul att man jobbar mycket med utveckling, och att vi är så framåt gör oss attraktiva, säger hon.
Det finns också möjlighet till att forska.
– Om man vill gå den vägen kan man absolut få forskningsanslag, och vara på storsjukhus en del av tiden men också behålla det kliniska arbetet, säger Tove Wrande.

Schema utifrån behov
Och schemat på Kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett är något som hyllas av medarbetarna. Det är inte ett fast roterande schema, utan att ”önskeschema”.
– Alla får ett schema som gjorts utifrån behov; en del har småbarn och behöver vara ledig en viss eftermiddag, vissa vill vara lediga en hel vecka med jämna mellanrum. Vi försöker verkligen att tillgodose allas behov, för om livet går ihop på det privata och sociala planet så är det lättare att det går bra på jobbet också, säger Anna Ackefors som är schemaansvarig.

Robotkirurgi och operationer
Teamkänslan är stor på Kvinnokliniken och innebär allt ifrån bra möjligheter att byta bort jourer till att lära sig nytt.
– Man har alltid en backup, det finns bra handledare och möjlighet att få stöd. Därför är det också en bra arbetsplats för nyblivna läkare och ST-läkare, säger Anette Frid Larsson.
Och verksamheten är inriktad på framtiden. Kvinnokliniken tittar mycket på exempelvis digitala hjälpmedel, robotkirurgi, utrotning av livmoderhalscancer genom vaccination, och är med i flera kliniska studier, till exempel Hoppsa.
– Vi tittar också på hur man kan göra mindre ingrepp som konisering och hysteroskopi med lokalbedövning på mottagningen, och operativa hysteroskopier är precis i sin startlinda vilket känns spännande, säger Anna Ackefors.

Nu söker vi ST-läkare i obstetrik / gynekologi. Klicka här för att läsa mer och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Region Sörmland – Nyköpings lasarett – Kvinnokliniken

Kvinnokliniken är en liten klinik med stora möjligheter som ger god vård och omsorg till kvinnorna i södra delen av Sörmland. Vi kommer under 2022 att börja operera i robot och utöka antalet operativa ingrepp på mottagningen i nya lokaler.
Vi har cirka 1000 förlossningar per år och 800 operationer varav 200 är akuta. Kvinnokliniken bedriver öppenvård med gynekologisk mottagning, SESAM-mottagning, BB-mottagning, specialistmödravårdsmottagning, UL-mottagning, ungdomsmottagning och barnmorskemottagningar. Det finns en förlossningsavdelning och en slutenvårdsavdelning med gynekologi och BB med 16 vårdplatser.

Kontakt:
Verksamhetschef
Anette Frid Larsson
anette.frid.larsson@regionsormland.se

regionsormland.se