Presentation

Utvecklas som läkare i den svenska fjällvärlden

Publicerad 1 november 2017
Erik Bjurulf, överläkare i gynekologi-obstetrik och Linda Andersson, ST-läkare i kirurgi på Lycksele lasarett. Foto: Marcus Bäckström
Erik Bjurulf, överläkare i gynekologi-obstetrik och Linda Andersson, ST-läkare i kirurgi på Lycksele lasarett. Foto: Marcus Bäckström

Lycksele lasarett har en bred elektiv sjukvård och akutverksamhet, som täcker hela södra Lappland. Här är beslutsvägarna snabba, samarbetet starkt och som läkare arbetar man nära sina patienter, med mycket kliniskt ansvar och stor flexibilitet.

Linda Andersson kom först till Lycksele lasarett för sju år sedan för att göra sin AT. Nu går hon klart sin ST i kirurgi i Lycksele och i november blir hon färdig specialist. Hon har inga planer på att flytta därifrån.
– Här får jag jobba på precis det sätt som varit drivkraften för mig i att vilja bli läkare. Vi arbetar väldigt nära våra patienter och som ST-läkare anförtros man ett stort eget ansvar och är en viktig del av kliniken. Man får snabbt ett stort och värdefullt kontaktnät och jag upplever att alla verkligen hjälper och stöttar varandra.
– Jag har blivit väldigt självständig och fått chansen att lära mig det kirurgiska hantverket på djupet, både genom det kliniska arbetet och olika former av kompetensutveckling säger hon.

Många operationer
Linda får medhåll av Erik Bjurulf, överläkare i gynekologi-obstetrik. Han arbetade under många år extra i Lycksele, vid sidan om sitt jobb som läkare och forskare i Umeå. När en tjänst på kvinnokliniken i Lycksele blev ledig sökte han den.
– Det finns en oerhört stark sammanhållning och samarbete mellan kollegor och andra personalgrupper. Det gör att det är väldigt lätt att trivas samtidigt som man växer i sin professionella roll, säger han.
För Erik är en av de främsta fördelarna med Lycksele lasarett att han får ägna sig åt det han verkligen brinner för – att operera.
– Som gynekolog här får man väldigt stor erfarenhet av kirurgi och jag har svårt att se att jag skulle få en sådan volym eller bredd någon annanstans. Det är enormt roligt och jag har verkligen utvecklats som läkare.
En annan stor fördel med Lycksele lasarett är att det finns goda möjligheter till att arbeta flexibelt och att få ett skräddarsytt schema som passar de egna önskemålen och behoven. Erik, exempelvis, har familjen i Umeå och arbetar varannan vecka i Lycksele. Väljer man att som Linda flytta till Lycksele finns ett rikt utbud av fritidsaktiviteter, med fjällvärlden alldeles inpå knuten.
– Det är en härlig miljö, där man verkligen kan leva ett aktivt liv, säger hon. Samtidigt är det lätt att ta sig till både Umeå och Stockholm om man vill leva stadsliv.

Lycksele lasarett
Lycksele lasarett är ett av länets tre akutsjukhus och bedriver akutsjukvård och förlossningsverksamhet med närmare 600 anställda och ett 80-tal vårdplatser. Sjukhuset har även en väl utvecklad prehospital vård. Upptagningsområdet har cirka 40 000 invånare och är till ytan lika stort som Schweiz. Länets ambulanshelikopter är placerad här och utför mer än 500 uppdrag per år. Lasarettet ansvarar för fetmakirurgin i länet och gör cirka 200 ingrepp varje år. Dessutom utför vi en stor del av länets höftprotesoperationer.
www.vll.se