Läkaren som bloggar om livsfarliga mygg

Publicerad 17 februari 2015
Text: Anna-Karin Andersson

[metaslider id=4026]

”…ibland när vi åker genom byar ser vi hur de använder näten som gardiner, skynke för ingången till huset, runt små träd för att skydda dem från smådjur eller som fisknät och så vidare… Kreativiteten har inga gränser! Vi kan inte göra mer än att försöka fortsätta utbilda, förklara och demonstrera hur de egentligen bäst används..!”

”För mig som snart har arbetat i nio månader i ett område med endemisk malaria och sett många små barn dö i brist på blod eller av andra komplikationer orsakade av malaria, så ser jag malaria som en av de värsta sjukdomarna som finns i världen…”

Det här är utdrag ur läkaren Susanne Mortazavis blogg från hennes uppdrag för Läkare Utan Gränser i Kongo-Kinshasa. Malariamyggorna beskriver hon som barnens värsta fiende och hon berättar om hur myggnäten som delas ut ibland hanteras felaktigt och om det viktiga arbetet med att informera om hur de bör användas på rätt sätt för att skydda mot den livshotande sjukdomen malaria.

Susanne Mortazavi
Namn: Susanne Mortazavi
Ålder: 31 år
Jobb: Avslutade AT-tjänstgöring i Helsingborg under 2013. Har arbetat som akutläkare i Lund samt på en vårdcentral i Blekinge och nyligen avslutat ett 9 månader långt uppdrag för Läkare Utan Gränser. Börjar snart nytt jobb på Barnkliniken på Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Läs mer! Fler av hennes tidigare inlägg på: susanneikongokinshasa.wordpress.com