Thoraxkirurgen fick medalj av sin patient

Publicerad 19 augusti 2015
Text: Anna-Karin Andersson
Thoraxkirurgen Johan Sjögren fick maratonmedaljen av Johan Hjalmarsson. Foto: Skånes universitetssjukhus
Thoraxkirurgen Johan Sjögren fick maratonmedaljen av Johan Hjalmarsson. Foto: Skånes universitetssjukhus

Läkaren Johan Sjögren gjorde en operation som blev så uppskattad av patienten att han tackades med en betydelsefull medalj.

Johan Hjalmarsson vid målgången av Helsingborgs Marathon. Foto: Ellinor Fermfelt, Helsingborgs Marathon
Johan Hjalmarsson vid målgången av Helsingborgs Marathon. Foto: Ellinor Fermfelt, Helsingborgs Marathon

Bland den vanliga posten fick thoraxkirurgen Johan Sjögren, vid Skånes universitetssjukhus i Lund, ett extraordinärt brev från en patient för en tid sedan. Utöver ett tackkort låg det en medalj i kuvertet. Avsändaren, Johan Hjalmarsson, hade några år tidigare blivit behandlad för sitt förmaksflimmer med hjälp av en labyrintoperation av Johan Sjögren och hans kollegor.
Ingreppet förändrade patienten Johans liv. Efter att han i femton års tid hindrats från att anstränga sig fysiskt på grund av sitt flimmer kunde han plötsligt börja löpträna. Han bestämde sig för att försöka göra det som tidigare i livet varit omöjligt. Att springa en mara blev ett av hans mål.
– När jag ett par år efter labyrintoperationen klarade av det, och satt där och tittade på min medalj från Helsingborgs marathon, tyckte jag att det var så coolt. Jag ville ge medaljen till den som gjort det möjligt, säger Johan Hjalmarsson.
Och den togs tacksamt emot.
– Den här medaljen har ett alldeles speciellt affektionsvärde. Den bär på en historia. Jag är jätteglad för den, säger Johan Sjögren.
Johan Sjögren anser att han är lyckligt lottad som arbetar inom ett område där han kan göra stor skillnad för människor. Trots att han ofta får uppmuntrande ord från de han behandlat får han sällan möjlighet att följa upp patienterna på längre sikt.
– Många lämnar oss snabbt efter operationen och rehabiliteras på annat håll. Vi får sällan reda på hur livet går vidare för dem. Att flera år efter en operation få ett sådant här bevis på att en insats varit betydelsefull är speciellt.
Maratonmedaljen ska Johan Sjögren hänga upp på en central plats på kliniken. För uppmuntran från patienter är stimulerande för personalen, anser han.
– Vid en labyrintoperation är det ett brett team som samarbetar så medaljen ska komma många till del. Eventuellt ska jag till och med placera den på en plats där patienter kan se den. Kanske kan den bidra till att minska andras oro för operationen, säger Johan Sjögren.