”Det är jättenyttigt att komma ut”

Publicerad 26 oktober 2016
Text: Rebecka Guzman

Jan-Olof Svärd arbetar till vardags som kirurg i Värnamo när han inte jobbar utomlands för Försvarsmakten.
Jan-Olof Svärd arbetar till vardags som kirurg i Värnamo när han inte jobbar utomlands för Försvarsmakten.
Har du äventyrssinne, är öppensinnad, drömmer om helt nya vyer som läkare? Då ska du definitivt ta chansen att jobba i katastrofdrabbade områden, tipsar kirurgen Jan-Olof Svärd.
– Man får perspektiv på det man gör här hemma, säger han.

Jan-Olof Svärd arbetar som kirurg i Värnamo, en tillvaro som han ibland byter ut mot tuffa och lärorika perioder utomlands.
– Om du är läkare som har äventyrssinne och som vill göra något annat kan jag verkligen rekommendera att arbeta internationellt. I Sverige handlar det idag mycket om en toppstyrd, ekonomifixerad och sönderbyråkratiserad organisation. Alternativen att fokusera på de viktiga frågorna finns i internationell miljö. Samtidigt måste man acceptera att det inte alltid är inrutat och bekvämt, att man måste vara dynamisk och flexibel för att snabbt kunna ställa om. Men man får en unik möjlighet att arbeta med akut och handgriplig sjukvård på det sätt som många idag saknar.

Genomarbetade säkerhetsrutiner
Första uppdraget som läkare var 2009 då han åkte med ett traumateam till Afghanistan i en månad. Fyra år senare åkte han tillbaka och tjänstgjorde på ett tyskt fältsjukhus i tre månader och för knappt ett år sedan var det dags för ytterligare ett utlandsuppdrag, denna gång för FN i Timbuktu, Mali. Under sina utlandstjänstgöringar har Jan-Olof Svärd varit anställd av Försvarsmakten. När du åker ut med en frivilligorganisation är det mer av äventyr, och väldigt annorlunda vad gäller skyddsnät och säkerhetstänkande. I Försvarsmakten och i statliga organisationer är det generellt sett mer genomarbetade säkerhetsrutiner, påpekar han.
Vad skulle du säga till de läkare som överväger att jobba utomlands?
– Om man funderar på att arbeta i krigs- och katastrofdrabbade områden tycker jag absolut man ska göra det. Det är jättenyttigt att komma ut. Framförallt kan du bli en bra kliniker som klarar dig utan allsköns tekniska hjälpmedel. När man väl är på plats måste man få jobbet gjort med lite medel och är man en bättre kliniker utomlands är man det också hemma. Man lär sig skillnaden mellan ”need to have”, och ”nice to have”.

Flexibelt mindset
Men vem som helst är inte lämpad att bege sig ut på den här typen av uppdrag, anser Jan-Olof Svärd. Det gäller att ha ett flexibelt mindset. Du måste vara väldigt öppen eftersom du träffar människor från olika kulturer. Att vara pedant eller överdrivet noggrann med att klocka tider och hålla fast vid rutiner såsom hemma i Sverige blir ofta en källa till irritation från båda håll. Ta de bästa bitarna med dig, men lämna Sverige i Sverige.
Var har du lärt dig när du jobbat utomlands?
– Man får perspektiv på det man gör här hemma. Sverige är långt ifrån bäst på allting. På senare år har även svenska storstäder sett en dramatisk våldsutveckling med överfall, vapen och olika sprängmedel. Den civila sjukvården hänger inte med. Man varken orkar eller har råd att ge ordentlig utbildning. Det finns inga anslag eller pengar att tjäna. Trauma prioriteras därför bort i den stora bilden av ekonomistyrning. I Försvarsmakten är traumasjukvård central. Man ger gedigen utbildning och träning från soldatnivå upp till traumateam, ofta med längre internationell praktik. Man är således väl förberedd för sina utrikes uppgifter. Men även sina inrikes uppgifter, när man väl kommit hem.