Läkare fyller nyckelfunktion i läkemedelsbranschen

Publicerad 26 oktober 2016
Text: Annika Wihlborg

Elisabeth Svernhage, specialistläkare i anestesi på Astra Zeneca.
Elisabeth Svernhage, specialistläkare i anestesi på Astra Zeneca.
Med sin medicinska expertis fyller läkare en nyckelfunktion i utvecklingen av nya läkemedel, inte minst vid genomförandet och utvärderingen av kliniska studier.

Efter tio år inom sjukvården erbjöds jag ett ettårigt föräldravikariat på Astra Zeneca. Jag tog tjänstledigt och hade ingen tanke på att lämna sjukvården, men eftersom jag trivdes så bra så bestämde jag mig för att stanna i läkemedelsindustrin, säger Elisabeth Svernhage, specialistläkare i anestesi som tidigare arbetat på Sahlgrenska universitetssjukhuset, men sedan 25 år tillbaka arbetar på Astra Zeneca.
Hon har bland annat arbetat som projektledare för olika kliniska projekt samt som chef och globalt ansvarig för några av Astra Zenecas största läkemedel. Som globalt ansvarig ansvarade Elisabeth Svernhage för såväl forskning som läkemedelsutveckling och kommersiell utveckling för specifika läkemedel.

Nytta för stora patientgrupper
– Jag valde att göra karriär i läkemedelsindustrin eftersom jag har fått möjlighet att utveckla mina ledaregenskaper och samtidigt få användning för min medicinska kompetens och erfarenhet. Som läkare i läkemedelsindustrin har man en unik möjlighet att på sikt göra nytta för stora patientgrupper i hela världen genom att vara med och utveckla framtidens läkemedel. Det är en viktig drivkraft för mig, säger Elisabeth Svernhage.