Presentation

”Jag har hamnat helt rätt och är så glad”

Publicerad 27 oktober 2016

Läkarna Shinta Tan, Abudi Mohamed och Danyal George Abdallah hos Region Gävleborg. Foto: Pernilla Wahlman
Läkarna Shinta Tan, Abudi Mohamed och Danyal George Abdallah hos Region Gävleborg. Foto: Pernilla Wahlman
I Region Gävleborg är mångfald inte bara ett abstrakt begrepp, det är en förutsättning i dagens hälso- och sjukvård. Här arbetar människor från hela världen som bidrar med sina unika erfarenheter och kompetens.

– Här har jag arbetskamrater från så många olika kulturer och alla hjälper varandra. Jag har hamnat helt rätt och är otroligt glad att jag valde att arbeta här på Gävle sjukhus, säger Danyal George Abdallah, som är ST-läkare på onkologen.
Danyal kom till Sverige från Syrien 2013. I bagaget har han en syrisk läkarexamen från 2006 och specialistkompetens i onkologi. Efter studier i svenska kom han till Gävle sjukhus i januari i år. Redan vid den första intervjun förstod Danyal att det var här han ville arbeta.
– Jag har fått en skräddarsydd utbildningsplan och har en otroligt fin stöttning av chefer och arbetskamrater. Det finns en väldigt stark sammanhållning och vården är väldigt patientorienterad. Jag är också enormt imponerad av hur snabbt patienterna som kommer till onkologi får diagnos och behandling. Det är en stor skillnad mot vad jag är van vid, säger han.

Kommit in i samhället
Danyal, som under sina tre år i Sverige lärt sig att prata nästan felfri svenska, var ändå nervös inför sitt första patientbesök. Det visade sig att patienten var språklärare och hon hjälpte honom snabbt att bryta isen.
– Hon uppfattade min rädsla och gav mig självförtroende. Sedan dess har det bara gått lättare och lättare. Mina arbetskamrater är också väldigt hjälpsamma, inte bara när det gäller det medicinska, utan med sociala och kulturella frågor också. Jag tycker att det har gått snabbt att komma in i samhället, menar han.
Kollegan Abudi Mohamed håller med om att det finns en välkomnande och öppen stämning. Han kom till Sverige som palestinsk flykting när han var fyra år, så för honom är det svenska samhället inget nytt. Men han utbildade sig till läkare i Ungern och tycker att det är stor skillnad på arbetsmiljön där och i Gävle, där han idag är inne på sitt tredje år som ST-läkare i kirurgi.
– Det finns en stark jämlikhet och umgänge över yrkesgränserna här, som jag verkligen uppskattar. Här är vi alla partners som samarbetar för patientens bästa och det förs en ständig dialog om hur man bäst kan utveckla vården. Att det är så mångkulturellt berikar både oss som arbetar här och patienterna, menar han.
Precis som Danyal kände Abudi direkt under första intervjun att det var sjukhuset i Gävle han ville arbeta på och han har aldrig ångrat sitt val.
– Det är klockrent. Jag har utvecklats oerhört och har fått färdigheter och kunskap som jag aldrig hade kommit i närheten av så snabbt på ett större sjukhus. Redan har jag utfört omkring 300 operationer på egen hand, samtidigt som jag alltid har erfarna kolleger att rådfråga. Det finns också en väldigt genomarbetad och välfungerande utbildningsplan för AT-läkare och ST-läkare, med regelbunden handledning och stor lyhördhet för individuella önskemål. Är det exempelvis någon kurs man vill gå så försöker man verkligen att möjliggöra det. Det bästa av allt är bandet man får med sina överläkare, de är inte bara kolleger utan de har även blivit vänner.

Trygghet för att utvecklas
Shinta Tan, som växte upp i Indonesien, läste medicin i Nederländerna där hon också disputerade i onkologi och gynekologi och blev klar med sin specialistkompetens i patologi 2014. På en internationell konferens kom hon i kontakt med en kollega som hänvisade till rekryteringsföretaget Medicarrera och genom dem kom hon till Gävleborg i februari i år.
– I Nederländerna var det svårt att få annat än korta vikariat inom patologi, men vill man utvecklas inom sin specialitet behöver man kunna planera mer långsiktigt. För mig har det betytt mycket att få tryggheten av en tillsvidareanställning. Jag trivs enormt bra och tycker att det är underbart att ha en rimlig arbetstid och möjlighet att kombinera karriär med mitt privata liv, säger hon.
Flera av hennes kolleger på patologen är ursprungligen från andra länder och hon tycker att det är stimulerande att arbeta i en miljö där alla har olika bakgrund och erfarenhet. Hon känner också att hennes arbete värdesätts och att hon verkligen gör nytta.
– Patologi är ju en förutsättning för att kunna ställa diagnos och bestämma behandling, så det är väsentligt att den fungerar. Här får man respekt för att man gör ett viktigt jobb och bra arbetsvillkor. Jag tror definitivt att jag kommer att bli kvar.

Region Gävleborg
I Region Gävleborg finns många möjligheter för karriärsugna specialister och AT- och ST-läkare. Region Gävleborg jobbar på flera sätt med integrations- och mångfaldsfrågor bland chefer och medarbetare. Hälso- och sjukvården är indelad i fyra länsövergripande divisioner, har sex sjukhus och ett 30-tal hälsocentraler. Med cirka 6 500 anställda är Region Gävleborg en av länets största arbetsgivare och en viktig samhällsaktör som bidrar till ett starkt och livskraftigt Gävleborg.
www.regiongavleborg.se

www.regiongavleborg.se