Träningen har hjälpt mig mycket

Publicerad 24 april 2017
Text: Paola Langdal

Lisa Sprengel, distriktsläkare på vårdcentralen i Nysäter.
Lisa Sprengel, distriktsläkare på vårdcentralen i Nysäter.
Det finns numera starka bevis för att regelbunden motion minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Men träning motverkar även stress. Något som distriktsläkaren Lisa Sprengel på vårdcentralen i Nysäter har erfarenhet av.

– Jag hade svårt att slappna av efter ett arbetspass och bar med mig tankarna hem. Efter att jag började träna har jag blivit mycket mer stresstålig och fått mer ork till annat, säger Lisa Sprengel som 2004 flyttade från Tyskland där hon arbetade som ST-läkare inom gynekologi till Värmlands skogar.

Mer stresstålig med träning
Lisa Sprengel är inte ensam om att förespråka träning. Läkarkåren mår överlag bra och är fysiskt aktiva visar flera undersökningar. Enligt en folkhälsoenkät som Läkartidningen beställde, där läkares svar från 2013 och 2014 slagits ihop, skattade 9 av 10 läkare sin hälsa som god eller mycket god. Men det finns en baksida. Antalet kvinnliga läkare som är sjukskrivna för utmattningssyndrom och andra stressreaktioner har de senaste åren ökat drastiskt.
– Jag märker att ju mer jag tränar desto bättre effekt har det på mitt mående. Idag tränar jag så gott som dagligen och har fasta tidpunkter då jag joggar, simmar eller tränar längdskidåkning, säger hon och tipsar om att sätta upp mål för att träningen ska bli av − gärna tillsammans med andra.
– Det var ganska tråkigt att bara springa själv så jag frågade en kollega på vårdcentralen om hon ville hänga med. Nu är vi ett litet gäng läkare som har deltagit i flera lopp tillsammans. Att träna ihop är både roligt och bra för teambildning.

Vardagsmotion bra för alla
Hon förstår mycket väl den som tycker det är svårt att komma igång med träningen. Själv trodde Lisa Sprengel aldrig att hon som medelålders mamma en dag skulle springa maraton, än mindre åka Vasaloppet som hon gjort tre år i rad. Men hon vill också gärna slå ett slag för vardagsmotionen.
– Den bästa träningen är den som blir av. Jag brukar samtala med våra äldre patienter om vikten att bryta stillasittandet och röra på sig dagligen. Vardagsmotion är också bra för vårt psykiska välbefinnande, avslutar hon.