”Det är fortfarande roligt att arbeta”

Publicerad 1 november 2017
Text: Paola Langdal

Pensionerade läkaren Bengt Pergel arbetar nu med ett forskningsprojekt i Kista om rinnsnuvor. Foto: Lena Weilandt
Pensionerade läkaren Bengt Pergel arbetar nu med ett forskningsprojekt i Kista om rinnsnuvor. Foto: Lena Weilandt
Allt fler läkare väljer att arbeta kvar efter pensionsåldern visar statistik från Socialstyrelsen. En av de fortsatt verksamma är öron- näsa- och halsspecialisten Bengt Pergel, 79, som hoppar in vid behov.

– Jag har alltid trivts mycket bra med mitt jobb och så länge jag är frisk finns det inga hinder. Jag kan varmt rekommendera att fortsätta arbeta efter pensionen, säger han och berättar att han får uppdrag inom både privata och offentliga sektorn genom bemanningsföretaget Dedicare.
Just nu arbetar han deltid med ett forskningsprojekt i Kista om rinnsnuvor, och Vaccin Direkt. Han har även haft uppdrag på bland annat specialistmottagningar runtom i hela landet och även Norge.
– Men i Norge blir man av med läkarlegitimationen vid 75, vilket jag inte alls håller med om är bra, säger han och tillägger att han aldrig känt sig annorlunda behandlad av vare sig patienter eller kollegor på grund av sin ålder.

Händelserik karriär
Bengt Pergels yrkeskarriär började på 60-talet vid Södersjukhuset i Stockholm där han bland annat var narkosläkare och specialist inom öron-näsa-hals. Därefter biträdande överläkare vid Sabbatsbergs sjukhus, innan han tröttnade på landstinget och blev marinstabsläkare i flottan och senare sektionschef på Berga.
– Men som yrkesofficer går man i pension redan vid 60 och jag kände mig långt ifrån klar med mitt yrkesliv vid den tidpunkten, säger han och berättar att han efter pensioneringen tog halvtidstjänst på Försäkringskassan.

Flexibel pensionsålder
– Jag tycker den fasta pensionsåldern bör vara synnerligen flexibel. Speciellt läkaryrket är självsanerande och förhoppningsvis talar kollegorna om för mig ifall jag verkar olämplig, säger Bengt Pergel och tillägger att han ser till att hålla sig uppdaterad med vad som händer inom vården.
Men att utföra kirurgiska ingrepp har han sedan några år slutat med.
– Jag kan fortfarande operera, men vill inte utsätta mig för risken att man ska skylla på min ålder ifall något skulle gå snett, säger han.
Att leva stillsamt pensionärsliv är dock inget han känner sig redo för än. Mellan uppdragen seglar han och åker skidor eller skjuter med pistol. Och snart bär det av på kryssningsresa med hustrun.
– Det är inget fel att ägna sig åt något annat heller. Men att fortsätta arbeta tror jag håller hjärnan i trim och jag skulle säkert åldras fem år direkt om jag slutade, avslutar han.