Vem tar hand om doktorn?
Så heter Facebookgruppen med över 5 300 medlemmar där läkare har börjat prata med sina kollegor om den ökade ohälsan.
– Vi är bara människor, och vi måste också våga låta andra se på oss som det och inte som hjältar som alltid klarar allt, säger psykiatern Jill Taube som driver gruppen.
Tillsammans med allmänläkaren Maria Zetterlund Gustafsson ordnade Jill Taube en återhämtningsresa till Rhodos enbart för läkare. Samtidigt skapades Facebookgruppen som inom två veckor hade 500 medlemmar – nu är siffran uppe på över 5 300.
– Vi blev till en början chockade över responsen men förstod snabbt att gruppen fyllde ett tomrum, säger Jill Taube.
De har anordnat after works i olika städer, i september väntar en resa till Åre och i oktober en kryssning.
– Det vi försöker göra är att bidra med något friskt och starkt till våra kolleger.
FK ett arbetsmiljöproblem
Facebookgruppen är basen och där har läkare möjlighet att ventilera och ge varandra råd i olika frågor, främst arbetsrelaterade. Men det kan också handla om sådant i privatlivet som flätas in i arbetslivet, som sömnbrist.
– Ett inlägg som är vanligt handlar om att man är belastad på jobbet. Det är också vanligt att folk skriver om hur svårt det är med Försäkringskassan, det har blivit ett stort arbetsmiljöproblem. Vi sliter vårt hår när vissa intyg ska vara som en smärre avhandling, det är orimliga krav som ställs, säger Jill Taube.
Hur mår läkare idag?
– Vi vet att psykisk ohälsa ökar i läkargruppen, framför allt hos kvinnor. Det är en väldigt lojal yrkeskår och vi brinner för våra patienter, men många börjar må ganska skruttigt. Om man jämför med 50-talet så är det en helt annan yrkeskår nu. Vi börjar profilera oss som en vanlig arbetande grupp, vi är inga helgon och vi har tuffa arbetsvillkor. Så en medvetenhet om arbetssituationen börjar växa fram: att vi är som alla andra med arbete och hus och barn och allt runtomkring.
Läkarkåren mår sämre
Enligt Jill Taube mår läkargruppen generellt sett sämre idag än för bara fem år sedan.
– Men det kan vara svårt att vara patient när man är doktor.
I Facebookgruppen ”Vem tar hand om doktorn?” verkar läkare inom allmänmedicin må sämst, och på andra plats kommer psykiatrin.
– Men behovet av att nätverka bestäms inte av specialitet, problemen finns överallt, säger Jill Taube.
I höst ska hon och Maria Zetterlund Gustafsson träffa styrgruppen i Läkarförbundet och diskutera ohälsan inom läkarkåren.