Läkare – och författare

Publicerad 1 maj 2019
Text: Adrianna Pavlica

Anders Södergård och Jonas Moström (Foto: Eva Lindblad).
Anders Södergård och Jonas Moström (Foto: Eva Lindblad).
Allt fler läkare tar plats i bokhyllorna – i år utkommer bland annat en thriller med en läkare i huvudrollen och en fackbok om förebyggande hälsa.

Anders Södergård, till vardags ST-läkare i allmänmedicin, är aktuell med sin andra bok, Så mycket friskare: ingen ska behöva drabbas av en sjukdom som går att förebygga.
– Utgångspunkten för boken är att så många sjukdomar, bland annat 30 procent av all cancer, beror på livsstilsfaktorer. Svenskarna rör på sig allt mindre och vi läkare behöver bli mycket bättre på att förklara hur effektivt det kan vara med träning som behandling istället för att bara förskriva läkemedel, säger han.
Den förra boken, Strålmannen, är en självbiografisk roman om hur Anders Södergård drabbats av en hjärntumör.
– Jag har alltid gillat att skriva och det blev en bra bearbetning att skriva den boken.

”Meningsfullt”
Två dagar i veckan arbetar Anders Södergård med sitt eget företag, och är bland annat en flitig föreläsare.
– Boken har öppnat många dörrar och jag har insett att jag tycker att det är meningsfullt att sprida ordet, att nå ut.
I höst ska Anders Södergård vara tjänstledig och fokusera på skrivandet, han har både en fackbok och en fiktiv roman på gång.
– Jag gillar att ta ett allvarligt ämne men se till att man kan skratta åt det. Det betyder inte att man tar lätt på det. Jobbiga saker händer i livet och då kan man lika gärna ha lite svart humor kring det.

Serie om läkare
Jonas Moström, läkare vid en vårdcentral i Stockholm, kommer i september ut med sin fjortonde deckare, Skytten.
– Deckare och läkarjobbet har mycket gemensamt, som att det handlar om liv och död, dramatiska situationer och etik och moral, så det är en tacksam genre.
Åtta böcker handlar om hjärtläkaren Erik Jensen, men Jonas Moström är nu också aktuell med en ny serie med psykiatern Nathalie Svensson i huvudrollen. Första boken heter Himlen är alltid högre.
– Läkare är ett ansett yrke och man förväntas vara en god människa som inte frossar i saker eller gör dumheter, så jag ville skapa en karaktär som är en duktig psykiatriker och forskare men samtidigt har ett dubbelliv som hon försöker dölja, med dejtingmissbruk till exempel.

Inspiration på vårdcentralen
Jonas Moström jobbar halvtid på vårdcentral och skriver resten av tiden.
– Många patienter vet ju om det och läser böckerna, så det är väldigt kul. Och det är väldigt inspirerande, man träffar så många speciella människor och karaktärer, så jag skulle absolut inte vilja släppa läkarjobbet.

Andra bokaktuella läkare
Christian Unge: Del 1 i Teklaserien (deckare)
Anders Hansen: Skärmhjärnan (fackbok)
Ola Schenström: 52 vägar till medkänsla (fackbok)
Johan Frostegård: Det nya sjukhuset (roman)