Patienters livsstil i fokus

Publicerad 13 november 2019
Text: Adrianna Pavlica

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Supermaten är på allas läppar och läkaren Helena Nyblom utkommer i höst med sin fjärde bok på temat.
– Det är otroligt viktigt att läkare tar sig tid att prata om livsstil med sina patienter, säger hon.

Läkarens guide till supermaten är Helena Nybloms fjärde bok om hälsa. Helena Nyblom är medicine doktor i invärtes medicin samt specialistläkare inom psykiatri. Till vardags föreläser hon på temat förebyggande medicin.
– Det är viktigt att det forskningsbaserade kommer fram i bruset av trender. Och jag vill visa att det är ett sant nöje att skaffa sig en sundare livsstil, det är härligt att leva sunt, säger hon.
Helena Nybloms första bok på temat kom för fjorton år sedan.
– Jag jobbade på en medicinavdelning och på medicinakuten, och där finns sällan utrymme för samtal om livsstilsförändringar, men jag kunde ibland fråga patienter om de visste att det är nyttigt med olivolja och grönsaker. Jag blev förvånad över hur många som inte hade en aning om det, och därför tyckte jag att det var viktigt att läkare med medicinsk kompetens hör och för ut budskapet.

Läkaren Helena Nyblom brinner för patienters livsstil.
Läkaren Helena Nyblom brinner för patienters livsstil.
Satsa mer på livsstil
Att läkare tar sig tid att prata om livsstil med sina patienter tycker Helena Nyblom är otroligt viktigt.
– Vi vet att kloka livsstilsval hjälper till att förebygga en del av våra välfärdssjukdomar. Vi står till exempel inför en fetmaepidemi, men ändå finns det uppgifter om att bara tre-fyra procent av sjukvårdsbudgeten används till att förebygga sjukdomar. Vi behöver satsa mer på det, säger hon.
Som exempel tar Helena Nyblom upp psykisk ohälsa.
– Jag såg beräkningar från regeringen som visade att psykisk ohälsa kostar samhället 140 miljarder årligen. Om man kunde minska ohälsan med 10-20 procent så handlar det om stora samhällsbesparingar och inte minst livskvalitet för individen.

Recept aktuellt
Ska läkare börja skriva ut mat på recept?
– Mediciner behövs ju men förhoppningsvis kan vi genom goda livsstilsval använda dem mindre. Motion på recept har fungerat, så kanske matrecept också är något som skulle kunna fungera. När det gäller mat handlar det om att folk inte har tid, och här tror jag att det är viktigt att läkare visar att det inte behöver vara tidskrävande eller krångligt, utan faktiskt är ganska enkelt, säger Helena Nyblom.