Prisad läkare

Så når du ut med din forskning

Publicerad 12 maj 2020
Text: Adrianna Pavlica Foto: Erik Cronberg
Keivan Javanshiri vid Lunds universitet vann forskarnas Grand Prix i höstas. Foto: Erik Cronberg
Keivan Javanshiri vid Lunds universitet vann forskarnas Grand Prix i höstas. Foto: Erik Cronberg

Doktoranden Keivan Javanshiri har vunnit pris för sin förmåga att presentera forskning – med hjälp av fikusväxter. Hur gör man för att inte hamna i powerpoint-fällan? Här ger han sina bästa tips.

Keivan Javanshiri gör just nu sin AT på SUS i Malmö och forskar i neuropatologigruppen vid Lunds universitet. I november vann han den nationella finalen i forskarnas Grand Prix, där han hade fyra minuter på sig att berätta om kognitiv sjukdom och kopplingen till hjärt-kärlsjukdom och diabetes.
– Jag försökte illustrera hjärnan vid alzheimers och vaskulär demens via två fikusväxter, som jag hade som rekvisita. Jag hade bara två powerpoint-slides som visade antalet människor som insjuknade i demens under tiden som presentationen pågick.

Övning gäller
Det är enligt Keivan Javanshiri viktigt att fler forskare försöker att nå ut med sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt, men det finns också risk för missuppfattningar.
– Det är viktigt att man tänkt igenom både det muntliga och skriftliga, så att det är så tydligt att det inte går att misstolka. Det man som forskare inom medicin producerar tas ju för sanning. Många tror på det och då måste det bli rätt, säger han.
Den främsta nyckeln till framgång med sin presentation är enligt Keivan Javanshiri att öva – och öva, och öva. Att vara bekväm, och kunna sin presentation, är a och o.
– Jag går runt och säger min presentation högt när jag gör andra saker, till exempel när jag lagar mat eller går ut med hunden, säger Keivan Javanshiri.

”Jag tror mycket på att utnyttja rekvisita och sig själv så mycket som möjligt”

Skippa powerpoint
Andra steget är att anpassa sin presentation till målgruppen. Därefter ska man börja fundera över rekvisita.
– Jag tror mycket på att utnyttja rekvisita och sig själv så mycket som möjligt, och låta det genomsyra presentationen. Använd powerpoint bara om det absolut behövs, annars tar det en massa uppmärksamhet från lyssnaren. En powerpoint kan kännas trygg att ha, och en del använder det som ett manus framför sig, men det är en fälla. Folk har förmåga att lyssna på dig utan en powerpoint och det måste du våga lita på.
Den powerpoint man har ska vara genomtänkt och helst innehålla slagfärdiga bilder eller illustrationer.
– Skriv inte bara en siffra eller en text, gör något kreativt av det. I min powerpoint i tävlingen visade jag först att en person insjuknar var tredje sekund, och efter fyra minuter hade det blivit åttio personer på bilden. Den typen av kommunikation sätter sig hos lyssnarna.