Hälsogåtan

Söker svar på hälsogåtan

Publicerad 4 maj 2021
Text: Adrianna Pavlica
Anders Wallensten, specialist i allmänmedicin.

Läkaren Anders Wallensten testade allt från smoothies till kalla duschar i jakten på hälsan. Till slut fick han nog och fördjupade sig i vetenskap och vårt ursprung för att komma närmare lösningen på frågan om hur vi håller oss hälsosamma.

Anders Wallensten, specialist i allmänmedicin och till vardags epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har ett stort intresse för hälsofrågor och är nu aktuell med boken ”Hälsogåtan – evolution, forskning och 48 konkreta råd”.
– Jag har alltid tränat mycket och brytt mig om hälsan. När jag har stött på problem som till exempel skador har jag varit nyfiken och sökt efter lösningar på det, säger han.
Och nyfikenheten har fått Anders Wallensten att prova det mesta.
– Jag har av ren nyfikenhet provat olika träningsformer och 12-veckorsprogram, rehabprogram, foamrollers, testat tyngdtäcken och kalla duschar, som gör en pigg. Jag började duscha kallare och kallare och till slut hade jag svårt att få upp värmen under dagen så då gick det kanske lite för långt.

”Ett förebyggande livsstilsarbete är mycket bättre än att bota sjukdomar.”

Kortsiktig poäng
Han fortsätter:
– Jag har även testat olika dieter som varit trendiga, och en del utöver det. Jag testade bland annat en smoothie-diet med kokosfett och ägg som en 90-årig läkare rekommenderade. Han var i god form men det är förstås oklart om det berodde på den annorlunda kosthållningen.
Enligt Anders Wallensten är det i slutändan mer grundläggande saker som fungerar: att sova, motionera, äta varierat och lagom mycket – men också att ta hand om relationer och tankar.
– Mycket är intressant och har en poäng kortsiktigt, men ska man få till något i det långa loppet måste det vara något som man tycker om att göra, inte något som kräver stora uppoffringar.

Förebyggande arbete
Varför är det så svårt med det enkla?
– Lite av mysteriet kan förklaras av vårt ursprung. Vi är till exempel anpassade för att tycka om högenergimat och att ta det så lugnt som möjligt för att spara kraft.
Anders Wallensten har en förhoppning om att allt fler läkare väljer att prata om livsstilsval med sina patienter.
– Ett förebyggande livsstilsarbete är mycket bättre än att bota sjukdomar, eftersom välfärdssjukdomar ofta har sitt ursprung i livsstilen. Det är bättre att lägga krutet där än på behandling. Men det är inte jättelätt. Vissa läkare träffar sina patienter bara en kort stund i ett enskilt sammanhang, så det är oftast allmänläkare som har bäst chans att få en samlad bild av patientens livsstil och ta ett grepp om det. Men det är alltid relevant att tänka på helheten, och om det finns livsstilsförändringar som kan göras för att minska risken för att en sjukdom uppstår eller att den försämras så tycker jag absolut att man ska ta chansen och berätta det för patienten.