Ortopedi

Kroppssmarta patienter krävs inom ortopedin

Publicerad 7 maj 2024
Text: Adrianna Pavlica Foto: Eva Lindblad
Ortopeden Soheila Zhaeentan har tröttnat på patienter som inte har koll på kroppen. Foto. Eva Lindblad
Ortopeden Soheila Zhaeentan har tröttnat på patienter som inte har koll på kroppen. Foto. Eva Lindblad

Med sin nya bok vill läkaren Soheila Zhaeentan utbilda människor om kroppen och det normala åldrandet.
– Mitt mål är att minst 50 procent av de ortopediska patienterna inte ska behöva söka primärvård, säger hon.

Soheila Zhaeentan, ortoped och medicinie doktor, gav i höstas ut boken Kroppssmart där hon uppmanar läsarna att bättre förstå sin kropp och sina åkommor. Idén till boken föddes ur frustration.
– Jag tröttnade på att behöva förklara så mycket självklarheter för patienter. De vill inte kännas vid att kroppen förändras när man blir äldre och att man inte kan ”fixa” normala ålderssymptom på ett snabbt sätt så att de kan fortsätta på padelbanan till helgen, säger hon. Och det gäller för alla, även högutbildade.

”Det finns hur mycket information som helst tillgänglig på nätet, men ändå vet inte folk särskilt mycket.”

Många tränar sönder kroppen
Enligt Soheila Zhaeentan uppsöker alldeles för många patienter läkare, eftersom många inte förstått vad åldrande innebär.
– Folk pratar om att 70 är det nya 50 men det är inte för att vår biologi förändrats, det är på grund av socioekonomiska faktorer och medicinsk innovation, att vi äter bättre och inte sliter ut våra kroppar på samma sätt som förr. Jag får förklara 15 gånger per dag för medelålders män att det inte är konstigt att de får tennisarmbåge, hälseneinflammation och löparknä om de fortsätter att träna som om de vore 25. Och att 50-åriga kvinnor i klimakteriet springer runt på crossfit och gör marklyft och kör löpning och lopp, det är så många som tränar sönder kroppen utan att förstå det.
Lösningen stavas enligt Soheila Zhaeentan utbildning.
– Det finns hur mycket information som helst tillgänglig på nätet, men ändå vet inte folk särskilt mycket. Med min bok vill jag både avdramatisera ortopediska kommor och visa att man kan förebygga mycket genom att behandla kroppen på rätt sätt.

Slipper onödiga besök
Med hjälp av boken kan patienterna själva undersöka, självdiagnostisera och självbehandla utan att behöva söka varken läkare eller fysioterapeut i första hand.
– Det blir så många onödiga besök och onödiga magnetröntgenundersökningar. 60-åringar kommer in och säger att de har meniskskada, men vadå, de har artros! Det är inget annat, varsågod och träna dina lårmuskler!
Hon fortsätter:
– Vi blir allt äldre, så vi måste kunna klara oss, inte bara förlita oss på att samhället ska bära oss. Äldre måste träna balans, muskelstyrka och liknande, så att de klarar sig själva och inte går och bryter ben hela tiden. Människor måste bli bättre på att ta hand om kroppen.