Distansvård

Onkolog på distans

Publicerad 16 november 2021
Text: Adrianna Pavlica Foto: Simon Eliasson
Jan Novotný är uppkopplad i Prag och har sina patienter i Norrbotten. Foto: Simon Eliasson

Tjeckiske onkologen Jan Novotný bodde i Boden i tre år tillsammans med sin familj. Nu har han flyttat hem till Prag och jobbar vidare åt Sunderby sjukhus på distans.
– Det har stora fördelar för patienterna, jag kan prata med dem när de är på Kanarieöarna eller i Abisko, säger han.

År 2012 flyttade Jan Novotný till Boden med sin familj. Efter tre månaders intensivkurs i svenska började han arbeta som onkolog på sjukhuset i Luleå, fokuserad på gastrointestinal cancer och neuroendokrina tumörer.
– Eftersom Norrbotten är så stort var det redan då vanligt att man träffade patienter på distans, och alla mindre sjukhus och vårdcentraler var ihopkopplade med ett videokonferenssystem. Så det är ingen skillnad om jag är inkopplad från Övertorneå eller Prag, säger han.

”Det bästa är om man kan träffa patienten fysiskt första gången, då får man en bättre kontakt.”

Kan sakna patienterna
Sedan 2015 spenderar Jan Novotný en vecka i månaden på Sunderby sjukhus, resten av tiden är han i Prag. På grund av pandemin har besöken i Sverige uteblivit helt, men han hoppas på att snart kunna återuppta dem.
– Jag kan utföra adekvat vård utan att träffa patienten, men jag kan längta efter att prata djupare och bredare med patienter och deras anhöriga. Det bästa är om man kan träffa patienten fysiskt första gången, då får man en bättre kontakt.
Men Jan Novotný ser att många patienter föredrar distansvård, bland annat de som är bortresta eller bor långt bort från sjukhuset.
– Det finns patienter som inte klarar att pendla mellan hemmet och sjukhuset, och då är det här en stor hjälp för dem.

Får snabbare hjälp
Upplägget att jobba på distans kräver ett teamarbete. Patienterna genomgår upprepade provtagningar och bild­diagnostik, som gör att Jan Novotný kan göra en bedömning.
– Nackdelen är att jag inte kan undersöka patienter som behöver en fysisk undersökning. Jag kan till exempel inte lyssna på lungorna vid misstanke om lunginfektion. Det finns situationer då jag behöver hjälp av mina kolleger som finns på plats på sjukhuset, säger Jan Novotný.
Han betonar att han har många bokningsbara tider, så patienter kan snabbare få hjälp.
– Det är ganska långa väntetider i Sverige men nu kan jag träffa patienten vid rätt tid. Har en patient akuta komplikationer kan vi prata samma dag vilket innebär att jag kan ta rätt beslut vid rätt tid. Vi kan jobba på och få resultat väldigt snabbt.