Årets allmänbildare

Allmänläkaren doktortracy gör succé på Tiktok

Publicerad 7 maj 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Johannes Gustavsson
Tracy Ghattas, ST-läkare i allmänmedicin på Järva vårdcentral. Foto: Johannes Gustavsson
Tracy Ghattas, ST-läkare i allmänmedicin på Järva vårdcentral. Foto: Johannes Gustavsson

Tracy Ghattas, ST-läkare i allmänmedicin på Järva vårdcentral i nordvästra Stockholm, har sedan 2020 rönt stor framgång med sina folkbildande allmänmedicinska videor på Tiktok. Under namnet dr.tracy utbildar hon kontinuerligt över 200 000 följare om panikångest, diabetes, IBD, migrän, aterom, eksem och mycket mera.

Utifrån ambitionen att öka ungas kunskap om hälsa och medicin har Tracy Ghattas lyckats nå ut brett. 2024 utsågs hon till ”Årets allmänbildare”.
– Idén till att börja dela med mig av min kompetens via video kom 2020. Till en början var tanken med filmerna att repetera viktig kunskap för egen del, men en vän till mig tyckte att det behövdes en läkare på Tiktok. Jag började spela in korta videor och efter ett tag fick jag allt fler följare. Dessvärre sprids mycket desinformation via sociala medier. En viktig drivkraft för mig är därför att sprida evidensbaserad medicinsk information som människor lätt kan ta till sig och att dela min passion för allmänmedicin, säger Tracy Ghattas.

”På senare år har allt fler läkare satsat på att dela med sig av sin specialistkunskap via sociala medier.”

Årets allmänbildare 2024
Efter varje ny film hör följare av sig med frågor eller för att dela med sig av sina erfarenheter eller sin sjukdomshistoria. Tracy Ghattas upplever att arbetet med att göra videos på TikTok har utvecklat henne som läkare.
– På senare år har allt fler läkare satsat på att dela med sig av sin specialistkunskap via sociala medier, exempelvis inom psykiatri och onkologi. Det är jättebra eftersom sociala medier är en viktig plattform för att nå ut till människor, inte minst unga. För mig betydde det mycket att utses till Årets allmänbildare. Jag betraktar det som ett kvitto på att mitt arbete med att spela in videos och sprida kunskap är viktigt och verkligen gör skillnad, säger Tracy Ghattas.

Kunskap på vardagligt sätt
Hon har valt att undvika komplexa medicinska termer i sina videor och lyfter i stället fram medicinska fakta på ett vardagligt sätt, för att göra informationen pedagogisk och tillgänglig för så många som möjligt.
– Jag får bra stöd och uppmuntran för mitt engagemang i sociala medier. Min chef och mina kollegor tycker att det är roligt att jag sprider kunskap via sociala medier. Det är också roligt med dialogen och gensvaret från mina följare. Jag vill absolut uppmana fler läkare att dela med sig av sin expertis på sociala medier. Det finns ju mycket bra medicinsk information på andra plattformar, exempelvis 1177, men via Tiktok når man andra målgrupper som i många fall uppfattar det som lättare att ta till sig ny kunskap i videoformat, säger Tracy Ghattas.