Efter 20 år som kliniker började Malin Säflund, specialist inom neurologi, en ny yrkesbana som medicinsk utredare på Läkemedelsverkets nya enhet Kunskapsstöd och läkemedelsanvändning.
– Här får jag arbeta på nationell nivå och på allvar bidra till en mer jämlik vård.
En del av Läkemedelsverkets uppdrag är att bedriva fördjupad analys av registerdata och spontanrapporter. I våras etablerades en separat enhet med kompetens inom bland annat epidemiologi och biostatistik. Rickard Ljung, läkare och professor i epidemiologi, är chef för enheten Farmakoepidemiologi och analys.
– Från början ville jag bli katastrofkirurg, men under ett uppdrag i Nordkorea för Läkare utan gränser insåg jag vikten av att arbeta för folkhälsan och på den vägen är det. Sedan 2007 har jag jobbat på flera olika myndigheter, de senaste sju åren på Läkemedelsverket.
Kollegan Malin Säflund har nyligen lämnat en anställning som neurolog på Karolinska universitetssjukhuset.
– Jag har jobbat inom sjukvården sedan 1994 men länge varit intresserad av de möjligheter som Läkemedelsverket erbjuder.
Har det nya jobbet blivit som du tänkt dig?
– Definitivt! Idag arbetar jag med Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer, men också som medicinsk expert i nationella frågor. Jag känner att det jag gör kommer till stor nytta.
Andra fördelar med jobbet, säger Malin, är variationen.
– Det är stimulerande att träffa människor med annan bakgrund och kompetens än en själv. Här arbetar jag sida vid sida med apotekare, statistiker och epidemiologer, det är en stor blandning och jag lär mig dagligen nya saker.
Rickard är av samma åsikt.
– Vi har en hög andel disputerade medarbetare i verksamheten vilket ger en ständigt pågående vetenskaplig diskussion i korridorer, fikarum och möteslokaler. Det är väldigt inspirerande om du frågar mig!
Vill du jobba med oss på Läkemedelsverket? Klicka här för att läsa mer och för att se våra lediga tjänster
Stor nytta
Både Rickard och Malin påpekar att en stor uppsida med jobbet på Läkemedelsverket är att som läkare kunna hjälpa väldigt många patienter på en gång.
– Det är en stark drivkraft. Vi kan påverka vården i hela Sverige till det bättre, vilket jag är väldigt glad över att få bidra till, säger Malin.
Rickard nickar instämmande.
– Om man som läkare har ett samhällsintresse och brinner för att förbättra vården och folkhälsan kan man till exempel utreda nya läkemedel på väg in på marknaden, eller som jag som epidemiolog genomföra säkerhetsuppföljningar av redan godkända läkemedel. Oavsett är Läkemedelsverket en myndighet som man kan göra stor nytta på.
På Läkemedelsverket arbetar ett 80-tal läkare där många tidigare arbetat på klinik, med forskning eller inom läkemedelsindustrin. Arbetet på Läkemedelsverket är varierande och stundtals intensivt. Genom blandningen av medicinsk vetenskap och regelverk skapas en spännande och dynamisk miljö.
lakemedelsverket.se/jobb