Under 2024 kommer nio regioner införa Cosmic som gemensamt nytt vårdinformations- och journalsystem. Vi har frågat Fredrik Holmberg, systemutvecklare och ST-läkare, om riskerna att information förloras vid införande av nytt journalsystem.
Vilken är din bakgrund som läkare?
– Jag började min karriär som systemutvecklare, men valde att omskola mig till läkare. Under min läkarutbildning insåg jag snabbt behovet av förbättrat it-stöd för vårdpersonal. Idag arbetar jag som ST-läkare inom SLSO, samtidigt som jag kombinerar mina it-kunskaper i rollen som systemutvecklare och medicinskt ansvarig för ALMA på Blackwell Medtech.
”Vissa sjukdomar tar lång tid att utreda och kräver upprepade undersökningar och data från lång tid tillbaka.”
Hur bedömer du risken att information missas vid i samband med journalsystemskiftet?
– Patienterna har ofta många års historik i det journalsystem som ska fasas ut. All information kommer inte att kunna överföras i samband med bytet. Det skulle innebära för stora kostnader och för mycket tid i anspråk från vårdpersonal som måste kvalitetssäkra informationen som överförs. Även om viktig information om läkemedel och tidigare diagnoser överförs i samband med bytet finns det en överhängande risk att medicinskt relevant data i form av till exempel historiska labbsvar eller mätvärden inte finns tillgängliga vid patientmötet.
Vad kan detta innebära för sjukvårdsspersonal och patienter?
– Vissa sjukdomar tar lång tid att utreda och kräver upprepade undersökningar och data från lång tid tillbaka. Det finns en risk att dessa typer av utredningar måste startas om eller kräver ytterligare tid för oss att utreda då informationen måste eftersökas i flera system. För personalen innebär detta frustration och extra tidsåtgång och för patienten kan det innebära att en diagnos missas eller att utredningen försenas.
Inom vilka områden inom svensk sjukvård finns det störst risk för informationsbortfall i journalsystemskiftet?
– Inom både öppen- och slutenvård där relationen med patienten ofta är långvarig och följs upp regelbundet via exempelvis årskontroller. Kanske framförallt för patienter som har en eller flera kroniska diagnoser och ska genomföra regelbundna kontroller med ett eller flera års mellanrum.