Företagshälsovård

Struktur och arbetsgivarsamverkan i företagshälsovården

Publicerad 8 maj 2025
Text: Annika Wihlborg Foto: Johan Marklund
Torbjörn Vedberg, specialist i allmän- och arbetsmedicin och medicinskt ledningsansvarig på Falck Hälsa och arbetsliv. Foto: Johan Marklund
Torbjörn Vedberg, specialist i allmän- och arbetsmedicin och medicinskt ledningsansvarig på Falck Hälsa och arbetsliv. Foto: Johan Marklund

Företagshälsovården är en oberoende arbetsgivarfinansierad vårdgivare som främjar hälsosamma arbetsplatser och motverkar arbetsrelaterade skador. Företagsläkare verkar i tvärprofessionella team och har stora möjligheter att påverka folkhälsan genom att på ett tidigt stadium detektera och behandla fysisk och psykisk ohälsa med ett preventivt arbetssätt.

Företagsläkare kan stötta arbetsgivare i att organisera sitt arbetsmiljöarbete, genomföra preventiva hälsoåtgärder på gruppnivå, ta emot medarbetare som är i behov av medicinska insatser och agera stöd i rehabiliteringsärenden. Företagsläkare genomför bland annat nyanställningsundersökningar och olika former av medicinska kontroller reglerade av Arbetsmiljöverket och andra myndigheter. Rehabutredningar relaterade till aktuella arbetsuppgifter och den anställdes hälsosituation på kort och lång sikt är en mycket viktig del av företagshälsovårdens arbetsuppgifter.

”Väl förankrade och gedigna kliniska kunskaper är en förutsättning för att bli en god företagsläkare.”

Viktig förebyggande roll
– I en situation med en sedan länge ansträngd primärvård spelar företagshälsovården en central roll för att tillsammans med arbetsgivare arbeta för att förebygga ohälsa på såväl arbetsplatser som privat eftersom vi har en möjlighet att fånga upp problematik i ett tidigt skede, säger Torbjörn Vedberg, specialist i allmän- och arbetsmedicin samt medicinskt ledningsansvarig på Falck Hälsa och arbetsliv.
Han arbetade tidigare i primärvården och har varit företagsläkare i tolv år. Möjligheten att på arbetsgivarnas uppdrag förebygga sjukskrivningar och återföra medarbetare till arbete på ett strukturerat sätt bidrog till att Torbjörn Vedberg övergick till företagshälsovården.

Strukturerade arbetssätt
Enligt Framtidens Karriär – Läkares undersökning kan 44 procent av läkarna tänka sig att arbeta inom företagshälsovård.
– Jag är inte förvånad över resultatet. Fördelen med företagshälsovårdens arbetssätt, att tillsammans med anställda och arbetsgivare bedriva en strukturerad process för sjukskrivnas återgång i arbete, gör processen både enklare och ofta mer framgångsrik. Den samverkan vi har mellan arbetsgivare och anställd leder till ett effektivare arbetssätt som minskar den stress många läkare annars kan uppleva i frånvaro av en engagerad arbetsgivare, säger Torbjörn Vedberg.
Han upplever att arbetsgivare i ökad utsträckning är mer aktiva och försöker få hjälp för sina anställda som besväras av psykisk ohälsa och stressutlösta besvär, oavsett om besvären är utlösta av privata orsaker eller är arbetsrelaterade, eftersom detta i hög grad påverkar den anställde i arbetet. Arbetsgivares generella medvetenhet om alkohol- och drogrelaterad problematik har också ökat.

Kliniska kunskaper
Cirka 800 av Sveriges drygt 1 100 specialistläkare i arbetsmedicin är 65 år eller äldre, så det finns många intressanta karriärmöjligheter för läkare som blir företagsläkare.
– Många läkare har en bild av att företagsläkare inte arbetar kliniskt, vilket vi absolut gör. Väl förankrade och gedigna kliniska kunskaper är en förutsättning för att bli en god företagsläkare, säger Torbjörn Vedberg.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta inom företagshälsovård?

Stapeldiagram

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Framtidens Karriär – Läkare mot ett slumpmässigt urval av läkare i Sverige 15–23 april 2025. Den statistiska felmarginalen i undersökningen är 2,5–4,0 procentenheter.