Vårdplatsbrist och bemanning är överlägset viktigast för läkare när det kommer till vad som behöver åtgärdas inom sjukvården. Men listan på vad som bör göras är lång.
När Framtidens Karriär – Läkare under april frågade läkare ”Vilken anser du är den viktigaste sjukvårdsfrågan som måste åtgärdas?” blev svaren många. Men ett tydligt mönster visar att flest läkare är bekymrade över vårdplatsbristen.
Många har helt enkelt enbart skrivit ”Vårdplatsbrist!” i sitt svar, andra påpekar att bristen också har att göra med arbetsmiljön för läkare. ”Vi behöver ett ökat antal vårdplatser per capita. Detta för att ta bort etisk stress och den stress som det innebär att dagligen försöka pussla med för få platser jämfört med behovet”, skriver en läkare. Vårdplatsbristen kopplas också samman med flaskhalsar i vården och resursbrist.
”Vi behöver ett ökat antal vårdplatser per capita.”
Behåll vårdpersonal
En annan stor och komplex fråga är bemanningen. ”God bemanning! Att rekrytera, behålla och fortbilda vårdpersonal till kontinuitet ger god arbetsmiljö, trygghet och blir patientsäkert”, skriver en läkare. En del svarar att de önskar en bättre bemanning, men inte enbart av läkare utan för hela vårdmiljön. ”Tillräcklig bemanning på alla nivåer. Färre som styr HUR jag gör till förmån för fler som GÖR”, skriver en läkare. Läkaren kommer därmed också in på ett annat vanligt svar, som har att göra med styrning av vården, både i det stora och i det lilla.
Statlig styrning av vården
Flera vill se en statligt styrd vård, samtidigt är många emot centralisering och politikerstyre. En läkare skriver att ”Mest misslyckat inom regionstyrd sjukvård är nog mellancheferna och HR:s samarbete för att hålla nere lönerna och devalvera värdet av vårt arbete”. Läkare vill också se fler läkare som chefer, men samtidigt är många inne på att läkare visserligen ska styra, exempelvis prioriteringen inom vården, men att de ska göra läkarspecifika arbetsuppgifter istället för administrativa.
Men det finns många tankar om vad som behöver åtgärdas – bland övriga saker som nämns finns löner, arbetsbelastning, administrationsbörda och vikten av kompetensförsörjning.
Undersökningen genomfördes av Framtidens Karriär – Läkare mot ett slumpmässigt urval av läkare i Sverige 15–23 april 2025. Den statistiska felmarginalen i undersökningen är 2,5–4,0 procentenheter.