Linköping och Akademiska toppar läkarnas egen lista

Publicerad 20 april 2016
Text: Anette Bodinger, Foto: Staffan Gustavsson/redakta

Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör vid Universitetssjukhuset Linköping.
Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör vid Universitetssjukhuset Linköping.
– Jätteroligt, ett gott renommé är viktigt. Det säger vårddirektör Ditte Pehrsson-Lindell i en kommentar till att Linköpings universitetssjukhus toppar listan över vilka sjukhus som landets läkare har mest positivt intryck av. 25 procent placerar Linköping främst och på andra plats kommer Akademiska med 23 procent.

Universitetssjukhuset i Linköping toppar listan över vilka sjukhus som landets läkare har mest positivt intryck av, följt av Akademiska sjukhuset på andra plats och Universitetssjukhuset i Örebro på tredjeplats. En fjärdedel av de tillfrågade placerar Linköping främst i Framtidens Karriär – Läkares undersökning där ett slumpmässigt urval av läkare i Sverige svarat.
Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör vid Universitetssjukhuset Linköping har under senare år haft nöjet att se sitt sjukhus hamna högst upp i en rad olika undersökningar. Både medarbetare och patienter placerar verksamheten i topp.
– Det är förstås väldigt kul att ligga bra till, inte minst hos läkarkåren. Ett gott rykte hjälper oss i rekryteringen av nya läkare, men precis lika viktigt på lång sikt är att vi lyckas behålla de erfarna, engagerade och duktiga läkare som redan finns i verksamheten.

Ingen slump
Bakom de höga poängen i olika undersökningar ligger ett målmedvetet arbete med fokus på utveckling och kvalitet.
– Framgång är ingen slump. Vi har arbetat uthålligt under många år, att vi hamnar högt i olika mätningar tar vi som en bekräftelse på att vi är på rätt väg. I slutänden syftar allt utvecklingsarbete och all forskning inom olika områden till att göra det bättre för våra patienter så att vi kan ge dem en så bra vård som möjligt.
Ditte Pehrsson-Lindell försäkrar att de inte kommer att luta sig tillbaka och vara nöjda med att de rankas högt i olika mätningar.
– Vi kommer ständigt att ha nya utmaningar i vården. Den medicinska utvecklingen går fort och inte minst den demografiska utvecklingen i befolkningen ger stora utmaningar. Vi kommer att med hjälp av kreativitet och fortsatt fokus på kvalitet och utvecklingsarbete möta framtiden på bästa möjliga sätt. Vår ambition är självfallet att fortsätta ligga i topp, men det är inget som sker per automatik. Riktigt färdiga, det blir vi aldrig.

Om du bortser från var du bor. Vilka av följande sjukhus har du som läkare mest positivt intryck av?
popular_graf

Framtidens Karriär – Läkare har genomfört en undersökning bland ett slumpmässigt urval av läkare i Sverige 18–21 mars 2016.