67 procent av läkarna kan tänka sig att bli konsult

Publicerad 27 oktober 2016
Text: Annika Wihlborg

Giannis Delipalas, specialistläkare i psykiatri som arbetar för Rent a Doctor och Oscar Ljungberg, hyrläkare för Dedicare Doctor.
Giannis Delipalas, specialistläkare i psykiatri som arbetar för Rent a Doctor och Oscar Ljungberg, hyrläkare för Dedicare Doctor.
67 procent av läkarna kan tänka sig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för läkare. De viktigaste skälen är flexibiliteten och möjligheten att påverka.

– Sedan jag blev klar med min specialistutbildning 2009 har jag arbetat på flera psykiatriska kliniker i landstingets regi. Sedan 2013 arbetar jag som resursläkare. Det passar mig jättebra, bland annat eftersom jag till stor del kan påverka var jag ska arbeta, när jag ska arbeta och vilken längd jag föredrar på uppdragen, säger Giannis Delipalas, som är specialistläkare i psykiatri och arbetar för Rent a Doctor.

Flexibilitet
Under sina tre år som resursläkare har Giannis Delipalas arbetat på tre olika psykiatriska öppenvårdsmottagningar, både i privat regi och landstingsregi. Han trivs med möjligheten att kunna ta längre semesterperioder än han kunde som anställd i landstinget samt att kunna prova på och tillgodogöra sig erfarenhet från flera olika typer av psykiatriska verksamheter.
– Att 67 procent av läkarna kan tänka sig att arbeta för ett bemanningsföretag förvånar mig inte alls; med tanke på den frihet resursläkaruppdraget innebär trodde jag snarare att andelen skulle vara högre. Många lockas nog av möjligheten att exponera sin kompetens på den fria marknaden och att få ett ökat inflytande över sin arbetssituation, säger Giannis Delipalas.

Bredda erfarenhet
– Jag fick min läkarlegitimation i somras och hade inte bestämt vilken specialitet jag vill utbilda mig inom framöver. Därför kändes det lämpligt att under en period arbeta med olika uppdrag via ett bemanningsföretag för att samla på mig erfarenhet från olika arbetsplatser, säger Oscar Ljungberg, som sedan tre månader tillbaka arbetar som hyrläkare för Dedicare Doctor och för tillfället är uthyrd till Familjeläkarna i Bålsta.
Han är inte heller förvånad över att så många som 67 procent av läkarna i undersökningen kan tänka sig att arbeta på ett bemannings- och konsultföretag för läkare. Det faktum att bemanningsföretaget ordnar med det administrativa med arbetsgivaren inför uppdraget gör det enkelt att komma till en ny arbetsplats via ett bemanningsföretag.

Kan påverka uppdragen
– Det känns bra att själv kunna påverka vilken typ av uppdrag jag ska få och att snabbt kunna byta uppdrag om jag inte skulle trivas. Dessutom upplever jag att mina uppgifter som inhyrd läkare är mer fokuserade på arbetet kring patienten istället för på till exempel på möten eller administration som rör annat. Det är trots allt det jag är utbildad för, säger Oscar Ljungberg.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för läkare?
bemanning1_graf
Om undersökningen
Framtidens Karriär – Läkare har genomfört en undersökning mot ett slumpmässigt urval av läkare 23–26 september 2016.