En drivkraft är att se andra växa och vården utvecklas

Publicerad 24 april 2017
Text: Anette Bodinger

Mathias Axelsson, verksamhetschef på Röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset Linköping.
Mathias Axelsson, verksamhetschef på Röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset Linköping.
– Att uppmuntra medarbetarna till att våga lämna sina komfortzoner för att sedan se dem växa och utveckla vården är en av de främsta drivkrafterna i mitt jobb, säger Mathias Axelsson, verksamhetschef på Röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset Linköping.

Mathias Axelsson har med dagens mått mätt gjort en något annorlunda chefskarriär inom vården. Utan någon form av ledarskapsutbildning gick han 2006 direkt från avslutad ST-tjänst till rollen som verksamhetschef på röntgenkliniken vid lasarettet i Motala.
– Jag hade stora krav på mig själv och det var lite tufft i början då jag trodde att hela sjukvårdens ansvar och allas välbefinnande hängde på mig. Däremot var den medicinska delen inget problem. Som nybliven röntgenspecialist behövde jag inte konkurrera med överläkarna om vem som visste mest, utan kunde suga åt mig alla kloka råd med öppet sinne.
Efter sex år i Motala kom en förfrågan om att ta över som verksamhetschef på röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset Linköping och idag kan Mathias Axelsson se tillbaka på elva år som specialist och chef inom vården.
Under de gångna åren har han kompletterat sin läkarutbildning med flera olika fortbildningar inom ämnet ledarskap.
– Jag bland annat gått regionens ledarutvecklingsprogram för chefer i första linjen samt deltagit i HUR-programmet som riktar sig till chefer på Sveriges universitetssjukhus. Just nu är jag i färd med att slutföra en MBA på Handelshögskolan i Stockholm, en utbildning som har tillfört många värdefulla aspekter till min roll som ledare.

Sunt förnuft
Att se medarbetare växa och utvecklas ser han som en av de stora behållningarna i yrket.
– Hela min roll går ut på att uppmuntra och stimulera medarbetare till att lämna sina komfortzoner och inte minst att få fler att fatta beslut i de frågor som de kan bäst och som rör deras yrkesvardag. Vi har en lång resa kvar innan alla inom vården känner att de får ta de beslut de behöver och att det faktiskt också förväntas av alla, för att vi ska kunna förändra vården snabbt nog och möta framtidens behov.
Till skillnad från när han själv inledde sin chefskarriär finns det numera en rad olika förberedande utbildningar för läkare med ledarambitioner. För den som funderar på att gå den vägen ger Mathias Axelsson rådet att testa!
– Det är ett enormt roligt jobb och det behövs fler läkare i ledande positioner. Mitt tips är att våga prova, oavsett vilken chefsnivå det handlar om. Man kommer väldigt långt med sunt förnuft, resten går att komplettera med fortbildningar under resans gång.