Presentation

Inte långt från Borås till Bukarest – Iulia möter sina patienter på Skype

Publicerad 18 april 2018

Iulia Carjan träffar patienter i Borås via dataskärmen, från Bukarest. Foto: Per Stålfors
Iulia Carjan träffar patienter i Borås via dataskärmen, från Bukarest. Foto: Per Stålfors
Patienter som kommer till vuxenpsykiatrins mottagning i Borås kan få träffa läkare som sitter i Rumänien och Grekland, via Skype.
– Det fungerar jättebra, över förväntan, säger Iulia Carjan, överläkare vid Vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen på SÄS i Borås.

Hon har tidigare arbetat fyra år på VUP vid Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS), men flyttade tillbaka till Rumänien för att hennes make ska studera klart till läkare. Sedan tänker de komma till Sverige och arbeta.
Nu har hon jobbat som webbläkare i ett och ett halvt år, från sin lägenhet i Bukarest. Via Skype tar hon emot patienter som kontaktar VUP med eller utan diagnoser.
– De flesta kommer från primärvården med misstanke om psykiatriska diagnoser, som personlighetsstörning, depression och ångest eller bipolär sjukdom. Jag träffar även patienter från någon av våra fyra vårdavdelningar för uppföljning.

Första bedömningen
– Mitt jobb är att göra en läkarbedömning, sätta in huvuddiagnosen och påbörja den medicinska behandlingen. Vi har möjlighet att skicka våra patienter vidare till mer subspecialiserade mottagningar om det behövs, berättar Iulia Carjan.
Hon tycker att distansjobbet fungerar bra, men så klart finns det professionella gränser.
– Jag kan ju inte träffa vissa patienter liksom patienter med allvarliga akuta psykotiska symtom, men i stort sett tror jag att det har fungerat att jobba via skype, säger Iulia Carjan.
Iulia arbetar från Bukarest fem timmar om dagen, på förmiddagarna. Sedan tar en kollega i Grekland över på eftermiddagarna.

Internationell prägel
Den internationella prägeln på VUP förstärks av att läkarchefen Guillermo De Freytas kommer från södra Spanien. Han är född i Granada och har arbetat i USA innan han kom till Sverige.
– Vårt yrke som psykiatriker handlar mycket om förståelse. Och ju mer erfarenhet – av andra länder, kulturer, människor – desto bättre förstår man andra. Därför ville jag flytta utomlands och arbeta, säger Guillermo De Freytas.
Nu är han rotad i Borås sedan 2013 och arbetar halvtid kliniskt och halvtid som läkarchef, med ansvar för ett 50-tal läkare.

Utbildning till dubbelspecialist
– Allas vårt fokus är ju patientens bästa. Men jag brukar tänka att om jag som chef tar väl hand om mina medarbetare, kan de i sin tur bättre ta hand om sina patienter, säger Guillermo De Freytas.
Att SÄS är ett medelstort sjukhus gör det lätt att få kontakt med kollegor och chefer. Och karriärmöjligheterna är goda.
– Vi hjälper våra läkare att utveckla sig genom vidareutbildning som dubbelspecialist eller psykoterapeut. Andra alternativ inom forskning kan vi arrangera lokalt eller med stöd av våra grannkliniker i Västra Götaland.

– Att vi har läkare från många olika länder skapar en bra stämning och mycket energi. Det är lätt att trivas som läkare här, säger läkarchefen på VUP i Borås, Guillermo De Freytas (tvåa från vänster). Här med sina kollegor. Foto: Per Stålfors
– Att vi har läkare från många olika länder skapar en bra stämning och mycket energi. Det är lätt att trivas som läkare här, säger läkarchefen på VUP i Borås, Guillermo De Freytas (tvåa från vänster). Här med sina kollegor. Foto: Per Stålfors
Psykiater till vuxenpsykiatriska mottagningen vid SÄS
Vuxenpsykiatriska kliniken vid SÄS – Södra Älvsborgs sjukhus har drygt 400 medarbetare.

SÄS är ett lagom stort sjukhus i en region som satsar på psykiatrin. Här har du som medarbetare stor möjlighet att påverka utvecklingen på ett sätt där din kompetens tillvaratas för patienternas bästa.

År 2020 står vår nya psykiatribyggnad klar med en helt ny vårdmiljö och möjlighet att i en läkande miljö erbjuda den bästa vården för våra patienter.

Öppenvården är basen i klinikens arbete och där arbetar vi i tvärvetenskapliga team.

Just nu söker vi förstärkning med en psykiater som vill arbeta på vår vuxenpsykiatriska mottagning vid SÄS i Borås.

Vi söker dig som är inriktad på arbetet som allmänpsykiatriker och trivs med konsultationsarbete till andra vårdaktörer. Vi förväntar oss att du deltar i bakjourlinjen.

Tjänsten är en tillsvidareanställning. Möjlighet finns att arbeta hemifrån någon dag per vecka.
Tillträde snarast.

Välkommen med din intresseanmälan via e-post eller telefon till vår läkarchef Guillermo de Freytas, tel: 0700-20 76 10, e-post: guillermo.de.freytas.rodriguez@vgregion.se.

Vuxenpsykiatriska kliniken vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås
Öppenvården är basen i klinikens arbete som sker i tvärvetenskapliga team, med läkare, sjuksköterska, skötare, sjukgymnast, psykolog, psykoterapeut, socionom och arbetsterapeut.
I Borås finns sju öppenvårdsmottagningar, subspecialiserade utifrån diagnosgrupp och behandlingsform. Det finns allmänpsykiatriska mottagningar i Alingsås, Lerum och Skene.
I Alingsås finns den regionala enheten för utredningar av könsidentitet, Lundströmsmottagningen och i Lerum finns en regional enhet för behandling av komplicerade tvångssyndrom.
Nu pågår bygget av Psykiatrins kvarter i Borås, en satsning på 755 miljoner kronor av Västra Götalandsregionen, som bland annat innebär att antalet vårdplatser utökas och alla patientrum blir enkelrum.
En ny stjärnformad byggnad ska ersätta BUP:s lokaler. Den nuvarande vuxenpsykiatrin renoveras och byggs om.
De två vårdbyggnaderna binds samman genom en ny entré till vårdavdelningar, öppenvårdsmottagningar och lokaler för aktiviteter och rehabilitering. Här ska patienterna checka in och här det blir det också lokaler för utbildning.
Storsatsningen innebär att den vuxenpsykiatriska vården i Borås samlas på ett ställe och att öppenvårdsmottagningarna lämnar sina hyrda lokaler i stan.
Redan år 2020 är den nya byggnaden klar och psykakuten, BUP och slutenvården kan flytta in. Helt klart är Psykiatrins kvarter år 2022.

Vuxenpsykiatriska kliniken vid Södra Älvsborgs sjukhus
Brämhultsvägen 53
504 57 Borås

Kontaktperson:
Guillermo De Freytas
Tel: 0700-20 76 10
E-post: guillermo.de.freytas.rodriguez@vgregion.se
sas.vgregion.se