Presentation

Utbildningscentralen i Sandviken lockar allt fler

Publicerad 1 maj 2019
Det är högt i tak, mycket prestigelöst och enormt utvecklande. Vårt tio-möte är ofta den bästa stunden på arbetspasset, säger Hannah Johansson, ST-läkare i allmänmedicin. Foto: Pernilla Wahlman
Det är högt i tak, mycket prestigelöst och enormt utvecklande. Vårt tio-möte är ofta den bästa stunden på arbetspasset, säger Hannah Johansson, ST-läkare i allmänmedicin. Foto: Pernilla Wahlman

– På många arbetsplatser inom primärvården blir du som läkare väldigt ensam, det kanske är ett möte i veckan som mest handlar om schemaläggning. Här träffas kollegiet varje dag för att prata medicin, det är enormt utvecklande, säger Hannah Johansson, ST-läkare i allmänmedicin.

Efter avslutade läkarstudier och AT-tjänst i Norrköping beslöt sig Hannah Johansson för att återvända till hemtrakterna runt Sandviken. Siktet hade från början varit inställt på att bli specialist inom allmänmedicin och Hannah började sondera terrängen inför en kommande ST-tjänstgöring.
– Jag gjorde studiebesök på hälsocentralen Sandviken Norra och kände direkt att det rådde god stämning bland medarbetarna. Dessutom fanns här många erfarna specialister som var väldigt intresserade av att handleda, vilket avgjorde saken för min del.
Sedan dess har det gått snart sex år och under resans gång har Hannah både hunnit med att bli förälder och att vara med och starta upp Sandvikens utbildningscentral.
– Även om det var en mycket trevlig verksamhet var vi alldeles för få fasta läkare vilket blev slitsamt i längden. Vi var tvungna att göra en förändring.

Utbildningscentral
Förändringen ledde först till en omorganisation där hyrläkarna utgjorde en egen enhet som tog hand om patienter utan en fast läkarkontakt. På så vis kunde de fast anställda läkarna arbeta i mindre, fullbemannade enheter och fokusera på sina egna patienter. Även patienter utan fast läkare fick bättre kontinuitet eftersom de ofta träffade samma hyrläkare. I takt med att ST-läkarna blev fler flyttades patienter successivt över från hyrläkarnas enhet till att få en egen fast läkare.
Den andra stora förändringen i bildandet av utbildningscentralen var införandet av gemensamma utbildningstillfällen för ST-läkare på Sandviken Norra och Södra, som numera även omfattar Storviks Hälsocentral. Här ges såväl månatlig grupphandledning för ST-läkare som dagliga läkarmöten. Det lät sig göras genom att hälsocentralerna Sandviken Norra och Sandviken Södra gjorde gemensam sak.
– Vi började med dagliga gemensamma möten och på den vägen är det. Varje dag hålls ett förmiddagsmöte för alla läkare då vi diskuterar svåra patientfall och olika behandlingar. Det är högt i tak, mycket prestigelöst och enormt utvecklande, säger Hannah.
Även handledningen har prioriterats. De fasta läkarna har fått mer tid avsatt för att handleda kollegor som är under utbildning. Från att det varit bara ett fåtal ST-läkare på Norra och Södra har det nu varit upp till 21 ST-läkare i omlopp.
– Här träffas vi varje dag för att lära oss av varandra. Vårt tio-möte är ofta den bästa stunden på arbetspasset, säger Hannah.

Gemensam mottagning
En annan nyhet är att alla akuta patientbesök för hälsocentralerna Sandviken Södra/Norra samt Storvik numera tas om hand på en gemensam mottagning i Sandviken. Något som uppskattas inte minst av Karin Soneberg som just nu gör sin ST-utbildning i allmänmedicin på vårdcentralen i Storvik. Karin har liksom Hannah vuxit upp i trakterna.
– Jag trodde aldrig att jag skulle flytta hem igen, men så blev det, vilket jag är mycket glad över. En viktig orsak är att jag gjorde min AT här och att handledningen var fantastisk.
Hon beskriver sin vårdcentral som en väldigt trevlig och lagom stor enhet, en riktig landsbygdscentral.
– Här har man för avsikt att göra så mycket som möjligt på plats, inte minst för att många patienter tycker att det är jobbigt att åka in till sjukhuset. Det faktum att vi har flera seniora och väldigt duktiga kollegor är också väldigt inspirerande för oss som är mer nya i yrket.
Uppskattat är även den täta kontakten med andra kollegor i primärvårdsområdet.
– Utbildningscentralen i Sandviken är ett slags nav där jag träffar andra kollegor under akuttjänstgöringen. Vi ST-läkare har också gemensam handledning och träffas på familjeläkarutbildning en gång i månaden. Det är jättebra, både med gemenskapen i sig och med kompetensutvecklingen som alla möten ju innebär.
På frågan om hon kan rekommendera andra ST-läkare att söka sig till Primärvård Västra Gästrikland och vårdcentralen i Storvik kommer svaret snabbt.
– Absolut, det är en jätterolig arbetsplats med god gemenskap, kompetent personal och en utvecklande samverkan med Sandviken. Dessutom finns här bra kommunikationer och naturen är bara inpå knuten med möjligheter till såväl härlig utförsåkning i Kungsberget som fantastisk längdskidåkning lite överallt och terrängcykling vid Högbo bruk. Sammantaget innebär detta att man kan ha ett rikt liv utöver jobbet. Jag har kommit till vårdcentralen i Storvik för att stanna!

Vi söker ST-läkare till Strömsbro Din hälsocentral. Klicka här för mer information och ansök

Tjänsten är tillsatt Vi söker specialist i allmänmedicin till Storvik Din hälsocentral. Klicka här för mer information och ansök

Tjänsten är tillsatt Vi söker läkare till Sandviken Norra och Södra – Din Hälsocentral. Klicka här för mer information och ansök

Här finns naturen inpå knuten med möjligheter till bland annat härlig utförsåkning i Kungsberget, säger Karin Soneberg, ST-läkare i allmänmedicin.
Här finns naturen inpå knuten med möjligheter till bland annat härlig utförsåkning i Kungsberget, säger Karin Soneberg, ST-läkare i allmänmedicin.
Primärvård Västra Gästrikland
I området finns fem hälsocentraler: Ockelbo, Hofors, Storvik, Sandviken Norra och Sandviken Södra med en gemensam familjeläkarjour. De fem hälsocentralerna har total cirka 44000 listade patienter och finns i tre kommuner: Sandviken, Ockelbo och Hofors. Hälsocentralerna i Sandviken omfattar dagrehab och har nära samarbete med delar av den sjukhusanknutna specialistverksamheten, bland annat kardiologi, rehabmedicin, psykiatrimottagning och hörcentral som bedrivs i Sandviken. De fungerar även som en utbildningscentral för ST-läkare.

Vi är intresserade av fler kollegor! Har du frågor eller funderingar, kontakta:
Jörgen Tranevik, verksamhetschef
VO PV Västra Gästrikland
jorgen.tranevik@regiongavleborg.se
Tel 070-600 31 56

www.regiongavleborg.se

Primärvård Västra Gästrikland logotype