Presentation
ÖNH Sörmland

Hitta livskvalitet och utvecklas i Region Sörmland

Publicerad 12 maj 2020
Foto: Emelie Otterbeck
Mohammad Alshalak, ÖNH-specialist, och Ghassan Haddad, läkarchef på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Foto: Emelie Otterbeck
Mohammad Alshalak, ÖNH-specialist, och Ghassan Haddad, läkarchef på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Foto: Emelie Otterbeck

Vill du ha ett omväxlande och spännande jobb, där din kompetens tas tillvara och du verkligen får chans att utvecklas i professionen? ÖNH-kliniken i Region Sörmland erbjuder arbetsmiljö och livskvalitet som är svåra att matcha.

– Jag insåg snabbt att jag hade hamnat rätt när jag kom hit. Det fanns verkligen en vilja att hjälpa mig tillrätta och ge mig goda möjligheter att utvecklas och trivas, berättar Mohammad Alshalak, som är ÖNH-specialist på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Mohammad var öronspecialist med flera års erfarenhet från sin egen privatpraktik i Damaskus när han kom till Sverige i slutet av 2013. När han väl fått sin legitimation utfärdad av Socialstyrelsen påbörjade han sin förkortade ST på ett av de stora universitetssjukhusen. Han upplevde att det var stor konkurrens, opersonligt och svårt att komma riktigt nära det kliniska arbetet. En kollega lockade honom till Region Sörmland och Mohammad tog chansen. Nu har han arbetat i Eskilstuna sedan 2018.
– Det är en helt annan arbetsmiljö här. Visst är det mycket att göra, men överlag är det betydligt mindre stress och bättre stämning än på sjukhusen i storstadsregionerna. Man känner sig välkommen och det lätt att anpassa sig, säger Mohammad.

Jobba som läkare i Sörmland. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Starkt teamarbete
ÖNH-vården i Region Sörmland är fördelad på tre orter: Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm. Alla tre har behov av ÖNH-specialister och ST-läkare och kan erbjuda goda karriärmöjligheter och bra arbetsvillkor.
– Vi har ett väldigt bra teamarbete och fin sammanhållning mellan klinikerna. Regionen är inte större än att man lär känna varandra även om man inte jobbar på samma ställe. Vi har klinikmöten varje månad, där vi rapporterar och tar upp olika frågor. Två gånger per termin har vi också länsövergripande klinikdagar, berättar läkarchef Ghassan Haddad, som också han ursprungligen kommer från Syrien, men har bott och arbetat i Region Sörmland i närmare 20 år. Också Ghassan var en erfaren ÖNH-specialist när han kom till Sverige. Han kom första gången till regionen i samband med att han gjorde sin AT i Eskilstuna, som ett led i resan mot legitimation utfärdad av Socialstyrelsen.

”Det finns en stöttande kultur, där chefer och ledning uppmuntrar till kompetensutveckling”

Fortbildning
Ghassan lyfter fram de goda möjligheterna till fortbildning som regionen erbjuder.
– Det satsas mycket på kompetensutveckling här, även i dessa tider av besparingar. Det finns ett stort utbud av både interna och externa kurser och möjlighet att subspecialisera sig, säger Ghassan, som själv har nischat sig inom käk- och näskirurgi. Andra kolleger har exempelvis subspecialiserat sig inom audiologi, foniatri eller rhinologi. Det finns också bra möjligheter att forska.
Mohammad går för närvarande en fortbildning på Karolinska sjukhuset Huddinge.
– Jag upplever att det finns en stöttande kultur, där chefer och ledning uppmuntrar till kompetensutveckling och att man i möjligaste mån försöker att tillgodose önskemål. Det finns mycket bättre förutsättningar att vidareutbilda sig här än på många andra håll, säger han.

Hög nivå
Både Ghassan och Mohammad betonar den höga nivån på såväl medarbetarnas kompetens som den tekniska utrustningen inom öron-näsa-hals. På Mälarsjukhuset i Eskilstuna utförs alla typer av behandlingar och operationer, förutom högspecialiserad tumörkirurgi. Nyköpings lasarett har mottagning och dagkirurgi och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm har en mottagning.
I och med att öron-näsa-hals är en så bred specialitet, som omfattar både kirurgisk och medicinsk behandling, betyder det att du som specialist har alla möjligheter att arbeta med omväxlande och utmanande fall. Just bredden var orsaken till att Ghassan och Mohammad valde att bli ÖNH-specialister, och i Region Sörmland kan de ständigt utvecklas i sin profession. Här arbetar man med allt från hörselnedsättningar till hudförändringar, missbildningar, trauma och tumörer.
– Det är enormt varierat och spännande. Vi täcker i princip alla sjukdomar och tillstånd, säger Ghassan.
Ghassan och Mohammad vill också passa på att lyfta fram den goda livskvaliteten som finns i Sörmland. Avstånden är mindre, livspusslet lite lättare och regionen erbjuder stora möjligheter till en aktiv fritid, med ett rikt utbud av kultur- och naturupplevelser.
– Många läkare väljer idag att flytta från storstäderna, säger de. Här i Sörmland är det lätt att trivas, både professionellt och i sitt privatliv.

Jobba som läkare i Sörmland. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Öron-näsa-halskliniken, Division kirurgi, Region Sörmland

Öron-näsa-halskliniken i Region Sörmland tillhör Division kirurgi och har verksamhet på huvudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Nyköpings lasarett och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Regionen erbjuder spännande karriärvägar för färdiga ÖNH-specialister och ST-läkare, med goda arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter. I Sörmland hittar du också en bra livsmiljö och ett rikt utbud av fritidsaktiviteter.

Nyfiken? Läs mer på www.regionsormland.se