Presentation
Region Sörmland

Lockades av utvecklande miljö och trevligt arbetsklimat

Publicerad 12 maj 2020
Sana Marroush, specialistläkare vid Kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar Sörmland. Foto: Andreas Sander
Sana Marroush, specialistläkare vid Kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar Sörmland. Foto: Andreas Sander

– Dermatologi är världens bästa specialitet och kan liknas vid ett detektivjobb där du ständigt stöter på nya utmaningar och spännande fall som måste lösas, säger Sana Marroush, specialistläkare vid Kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar Sörmland.

Det har gått sex år sedan Sana Marroush kom till Sverige som krigsflykting från Syrien. Med sig i bagaget hade hon en specialistläkarutbildning i dermatologi och erfarenhet av att arbeta som läkare i flera olika länder.
– Jag hamnade i Katrineholm och fick ganska snart praktik på hudkliniken i Sörmland. Därefter blev jag anställd, först som läkarassistent och, efter att ha fått min svenska läkarlegitimation, sedan som läkare. För drygt ett år sedan, blev jag efter en del kompletteringar specialistläkare och fortsatte att jobba här eftersom jag trivs väldigt bra på kliniken.
Förutom trevlig arbetsmiljö och bra kollegor är klinikens många utvecklingsprojekt en viktig faktor bakom trivseln.
– Här finns många intressanta projekt att engagera sig i. Jag har bland annat ansvarat för ett utbildningsvideoprojekt som riktar sig till vårdcentraler och handlar om handläggning och provtagning av svampinfektioner.
Ett annat spännande projekt är etableringen av en psoriasismottagning på kliniken.
– Det är just nu framskjutet på grund av coronaviruset men det är väldigt mycket på gång vilket skapar en dynamisk verksamhet som det är roligt att vara en del av.

Specialistläkare till mottagningen för hud- och könssjukdomar. Klicka här för mer information och ansök

Utvecklingsmöjligheter
Eftersom kliniken omfattar både dermatologi och venereologi finns utvecklingsmöjligheter inom en rad olika områden.
– Det finns goda möjligheter både att bredda sig och att bli mer specialiserad inom olika dermatologiska inriktningar som till exempel hudtumörer, kirurgi, laser, hudinflammationer och könssjukdomar för att nämna några. Kliniken uppmuntrar och möjliggör även kvalitetsarbete och forskning samt erbjuder möjligheter till fortbildning av olika slag.
Eftersom Sana var ny i Sverige blev hennes väg in på kliniken lite speciell. Men oavsett bakgrund får alla underläkare och nya läkare på kliniken en introduktion samt en handledare.

Trevlig stämning
Arash Ghahraman fick sin legitimation 2014 och har sedan dess arbetat inom många olika specialiteter såsom ortopedi, radiologi, palliativ medicin, allmänmedicin, allmänkirurgi och plastikkirurgi.
– Jag valde att göra min ST här eftersom kliniken ligger i framkant och har ett stort fokus på ständig förbättring och utveckling. Vi använder laser för tumörbehandlingar och vissa inflammationer, utför avancerad tumörkirurgi, har en bensårsmottagning i samarbete med vårdcentral etc. Verksamheten investerar även mycket i individen som till exempel sidoutbildning för att bli ansvarig över något område samt möjligheter att åka på konferenser. Jag gillar att man tidigt får vara med och bidra.
Arash har tidigare arbetat på flera olika sjukhus och kan i kraft av de erfarenheterna konstatera att det på Mälarsjukhuset finns stor potential och många utvecklingsmöjligheter.
– Kliniken är kompetent med duktig och engagerad personal och då syftar jag på allt ifrån överläkare, specialister, ST-läkare, sjuksköterskor och undersköterskor till medicinska sekreterare. Samtliga yrkeskategorier arbetar nära varandra och vill utvecklas tillsammans som ett team. Vi har också roligt ihop och jag upplever att de flesta tycker det är kul att gå till jobbet, något jag inte riktigt känt av på andra arbetsplatser.

Arash Ghahraman, ST-läkare vid Kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar Sörmland. Foto: Emelie Otterbäck
Arash Ghahraman, ST-läkare vid Kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar Sörmland. Foto: Emelie Otterbäck

Bra ledarskap
Arash påpekar att sjukvården i stort står inför utmaningar som ställer krav på nytänk och vilja att utveckla och förändra.
– För att kunna tackla utmaningarna krävs duktiga medarbetare och chefer som är flexibla och har viljan att pröva nya arbetssätt för att verksamheten ska kunna utvecklas. Denna möjlighet är den mest unika sidan på vår klinik, här finns ett bra ledarskap och vi försöker alla dra åt samma håll och utveckla verksamheten tillsammans.
Han kan varmt rekommendera andra läkare att söka sig till kliniken.
– Vi har god bemanning, bra mentorskap och om man har ambitioner att utvecklas och vill bidra till att göra en bra verksamhet ännu bättre är detta helt rätt plats att göra sin ST på!

Specialistläkare till mottagningen för hud- och könssjukdomar. Klicka här för mer information och ansök

Kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar, Region Sörmland

Kliniken för reumatologi samt hud-och könssjukdomar Sörmland är en regionsövergripande specialistklinik med verksamhet på Kullbergska sjukhuset, Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett. Vi bedriver specialiserad vård inom dermatologi och venereologi/sexuell hälsa. Detta innebär att vi utreder och behandlar alla olika hudsjukdomar samt hudtumörer. Vi har ett brett patientunderlag och en stor hudtumörkirurgisk verksamhet med goda möjligheter att driva egna utvecklingsprojekt. Välkommen att skapa Sveriges friskaste län tillsammans med oss!

www.regionsormland.se