Mouna ”Dr Mouna” Esmaeilzadeh syns ofta i tv-rutan och brinner för att göra vetenskap tillgänglig för människor.
– Det handlar om att demokratisera kunskap, säger hon.
Mouna Esmaeilzadeh, eller ”Dr Mouna” som hon är känd som hos TV4-tittarna, blev läkare som en följd av sin uppväxt.
– Jag var omringad av död och elände när jag var yngre, och efter det har jag varit ganska besatt av att försöka förstå allt som har med livet att göra, säger hon.
Men först pluggade Mouna Esmaeilzadeh filosofi, något som hänger ihop med att hon idag arbetar med att sprida kunskap.
– Jag har alltid varit väldigt nyfiken på hur allt fungerar, vad är sant och vad är inte sant, vad är gott och ont. Intresset för vetenskap och fakta och de stora filosofiska frågorna har alltid funnits, men jag tror att det blivit mer akut för mig med tanke på den slags värld vi lever i.
”Det finns ett stort gap mellan all fantastiska forskning som görs och den enkla människan där ute.”
Polariserad värld
Fokus hamnar ofta fel, anser Mouna Esmaeilzadeh.
– Vi har mer kunskap än någonsin tidigare, men vår uppmärksamhet sitter fortfarande fast i Kardashians rumpa. Kombinationen av vår gamla hjärna och exempelvis sociala medier idag med mycket clickbaits och fake news gör att vi hamnar i en ganska polariserad värld där fakta och vetenskap faktiskt inte riktigt får komma fram. Och okunskap är roten till mycket ondska.
Mouna Esmaeilzadeh brinner för att göra kunskapen tillgänglig för gemene man, och därigenom demokratisera kunskapen – och sprida framtidstro.
– Det finns ett stort gap mellan all fantastiska forskning som görs och den enkla människan där ute. Det finns nästan ingen koppling däremellan. Det är inte nödvändigtvis så att alla forskare också ska vara stjärnkommunikatörer, men det är viktigt att det finns några som kan förmedla kunskapen, för den gör oftast inte så stor nytta så länge den är inlåst på ett labb och inte kommer till användning.
Förklara för en tioåring
Den som vill öva sig på att föra ut sin forskning ska ta ett barn till hjälp, tipsar Mouna Esmaeilzadeh.
– Ett bra test är att förklara saken för en tioåring. Lyckas man med det och att svara på deras frågor så kan man börja berätta om det för andra också.