Klimakteriet

Klimakteriet – relevant även för allmänläkare

Publicerad 4 maj 2021
Text: Adrianna Pavlica
Rika Hammarström uppmanar allmänläkare att ha kvinnors klimakterium i åtanke.

Klimakteriet diskuteras allt mer öppet och det väcks en allt större medvetenhet. Men fortfarande får många kvinnor fel hjälp mot sina besvär.
– Många kvinnor med klimakterieproblem skickas till psykologer och får psykofarmaka, när de egentligen ska ha hormonbehandling, säger gynekologen Rika Hammarström.

Rika Hammarström, gynekolog och intimkirurg, syns ofta hos Malou efter tio på TV4, där hon flitigt svarar på frågor – bland annat om klimakteriet.
– Det pratas mycket mer om det nu, och det har gjorts fler seriösa studier. Numera vet vi att hormonbehandling hjälper, kvinnor behöver inte gå igenom livet och lida. En del har hur många symptom som helst och vissa inga alls, det kan vara hela skalan, säger hon.

”Numera vet vi att hormonbehandling hjälper, kvinnor behöver inte gå igenom livet och lida.”

Inte rocket science
Kvinnor med besvär kan till exempel drabbas av humörsvängningar, depression, ångest och oro, minnessvårigheter och trötthet – något som gör att deras tillstånd ofta misstas för psykiska besvär, som på vårdcentralen behandlas med psykofarmaka och i vissa fall också psykologhjälp. Rika Hammarström är kritisk till att många felbehandlas.
– Det är inte rocket science att tänka på att en kvinna i klimakterieåldern med typiska symtom skulle lida av just klimakteriebesvär. Det är bara att prova att sätta in hormonbehandling, skillnaden märks ofta inom en vecka, då har du svaret. Det är bättre att skriva ut hormoner för tre månader och testa än att sätta in psykofarmaka, som ofta inte hjälper och gör de här kvinnorna likgiltiga och olika sig själva, säger hon.

Rädsla för hormoner
Varför får många felaktig behandling?
– Besvären för klimakteriet och psykisk ohälsa liknar varandra, och de flesta läkare är nu komfortabla med att skriva ut psykofarmaka. Allmänläkare behöver bli mindre rädda för att skriva ut hormoner; en del känner sig osäkra eftersom de saknar kunskap. Men hormoner är som vitaminer som man sätter in vid brist – det är en del av kroppen, säger Rika Hammarström.
Hon fortsätter:
– Det är sorgligt att se så många kvinnor som kommer till min verksamhet som går på psykofarmaka som de inte blir hjälpta av. Vi byter till hormoner och sedan blir de sig själva igen och får livskvaliteten tillbaka. Fler måste kunna få den hjälpen.