Studieteknik

Annorlunda studieteknik för läkarstudenter

Publicerad 16 november 2021
Text: Adrianna Pavlica
Läkarstudenten Sky Nikodell hinner med en hel del utanför studierna, tack vare sin studieteknik.

Sky Nikodell går termin 9 på läkarprogrammet – samtidigt som han pluggar företagsekonomi, jobbar och har en Youtubekanal. Att han hinner med så mycket handlar om hans studieteknik.
– Det är ett helt koncept som grundar sig på minnesforskning, säger Sky Nikodell.

Förutom att plugga termin 9 på läkarprogrammet i Linköping pluggar Sky Nikodell på ekonomiprogrammet och veckopendlar till Stockholm. Han jobbar också på en privat psykiatrisk mottagning med IT-frågor och administration. Utöver det driver han en Youtube-kanal riktad till läkarstudenter. Nyckeln till att Sky Nikodell hinner med allt är god studieteknik.
– Jag kollade på Youtube och läste forskning om hur man får in information i huvudet och det sämsta sättet är passiv inlärning, där man läser igenom informationen flera gånger, skriver sammanfattningar och läser sin sammanfattning. Det är vad många studenter gör, säger han.

”Innan jag gjorde såhär tog det längre tid för mig att plugga och jag hade betydligt mer ångest.”

Aktiv inlärning
I stället satsar Sky Nikodell på aktiv inlärning som bygger på enbart instuderingsfrågor.
– I början av terminen tar jag allt material och formulerar frågor över hela terminens innehåll, och sedan testar jag mig själv med hjälp av en app där jag matat in frågorna. Till exempel nu efter intervjun ska jag gå igenom 30 sådana frågor. Innan jag gjorde såhär tog det längre tid för mig att plugga och jag hade betydligt mer ångest, säger han.
Systemet bygger på förståelse för vad som är viktigt.
– Om vi har en föreläsning på 90 sidor så är kanske 10 procent av den relevant på det sättet att det kommer att få dig att klara tentan och din utbildning. Man behöver inte gå in så mycket på detaljer.

Drastisk förändring
På sin Youtube-kanal har han gått igenom studietekniken grundligt, och fastän han själv vet att det fungerar så har han ibland svårt att få gehör.
– Folk runtomkring mig är rädda för att byta studieteknik; att inte ta anteckningar på föreläsningar är en skrämmande tanke. Många kramar om sina studietekniker, för det är en ganska drastisk förändring att göra, säger Sky Nikodell.
Numera kämpar han inte med studierna, utan snarare med framtidsplanerna.
– Jag ser ett antal olika vägar som jag kan tänka mig att ta. En variant är att jag blir läkare men inte specialiserar mig utan börjar jobba inom näringslivet. Om jag fortsätter på klinikerspåret skulle jag vilja jobba med allmänmedicin eller psykiatri. Den röda tråden är att jag inte är intresserad av detaljer, utan av läkarrollen och kontakten med människor, säger Sky Nikodell.