Årets kvinna

Anna Möller en av årets kvinnor

Publicerad 11 maj 2022
Text: Adrianna Pavlica Foto: Lars Pehrson / SvD / TT Nyhetsbyrån
Anna Möller är en av årets kvinnor på Expressens lista. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT Nyhetsbyrån

Läkaren Anna Möller har blivit utsedd till en av årets kvinnor av Expressen, för sitt arbete med våldtagna på Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.
– Vi har en vård där vi följer patienten genom hela vårdförloppet, från akutbesöket till uppföljningen, säger hon.

Det var i samband med Kvinno­dagen i mars som läkaren Anna Möller dök upp på listan i Expressen, över årets kvinnor. Hon hyllas för sitt arbete med våldtagna.
– Jag har ägnat mig åt denna patientgrupp ända sedan jag påbörjade min yrkesbana som gynekolog. Det är en del av gynekologin som många inte tänker på och som en del tycker är jobbig då man möter patienter i kris, säger hon.
– Jag började tidigt att forska på konsekvenser av våldtäkt. Att Södersjukhuset specialiserat sig på den här typen av vård innebär att det finns upparbetade rutiner.
– Det kan förstås bli jättebra runtom i Sverige också, men här vet alla vad de ska göra och det finns ett lugn i det. Min förhoppning är att fler center ska startas – det är fortfarande ojämlik vård, patienter ska inte behöva kämpa för att få hjälp.

”Det är fortfarande ojämlik vård, patienter ska inte behöva kämpa för att få hjälp.”

Fler söker vård
Anna Möller och hennes kolleger arbetar med så kallad ”proaktiv vård” – patienterna måste aktivt söka sig dit, men när de väl är där så följer man med dem genom hela processen.
– Många uteblir från planerad uppföljning, kanske för att de helt enkelt mår för dåligt. Då ringer vi upp och erbjuder nya tider, försöker motivera och förklara varför det är bra att ta den hjälp som erbjuds. Akut­besök och uppföljning och samtal är i samma lokaler och med samma personer vilket skapar en trygghet, säger hon.
Det är cirka 800 personer som söker vård på mottagningen varje år, och omkring fem procent av dem är män.
– Det är allt fler som söker sig till oss efter sexuella övergrepp. Kanske är det samhällsdebatten och vår nya samtyckeslagstiftning som gör att fler söker vård, inte bara för fysiska skador utan också psykiska.

KBT och DNA
Mycket forskning just nu handlar därför om hur man förebygger posttraumatiskt stressyndrom, som är väldigt vanligt efter våldtäkt. Till exempel tittar man på effekterna av att sätta in KBT kort tid efter händelsen.
Också DNA-tekniken är ett område som går framåt.
– DNA-tekniken förfinas hela tiden, och ju fler vi och polisen topsar desto större chans är det att vi får tag på förövare, säger Anna Möller.