Ny bok

Första kvinnliga läkaren

Publicerad 23 november 2022
Text: Adrianna Pavlica
Eva Blomberg är redaktör för en ny bok om Karolina Widerström.

Karolina Widerström skrev sig in i historien år 1888 då hon utexaminerades som Sveriges första kvinnliga läkare. En ny bok berättar närmare om hennes liv och gärning.

Eva Blomberg är redaktör för en ny antologibok, ”En Qvinna läkare!”, om Karolina Widerström som levde i en tid då möjligheter för kvinnor just började öppnas upp.
– Hon öppnade en mottagning i Klarakvarteren i Stockholm, där hon också bodde. Hon blev väldigt omskriven i och med att hon var den första kvinnliga läkaren i Sverige. Hon ägnade sig främst åt gynekologi och fick hur många patienter som helst, säger Eva Blomberg.

Var för tidig
Karolina Widerström gjorde också operativa ingrepp och var därmed även den första kvinnliga kirurgen.
– Varje sommar stängde hon sin klinik och reste utomlands och gjorde studiebesök på olika kliniker och skrev om sina egna operationer i läkartidningen. Man tänker sig att hon kanske egentligen ville forska vidare, men som kvinna kunde hon inte få en tjänst inom staten. Hon var för tidig för det.
Och Karolina Widerström var också aktiv i samhällsdebatten.
– Hon tog ställning i samtidens stora stridsfrågor och använde sin position för att diskutera korsettens vara eller icke vara, sexualitet, prostitution och barn. Hon engagerade sig politiskt och var med i alla föreningar du kan tänka dig, så hon lyckades sprida sina idéer. Till exempel var Widerström ordförande i rösträttsföreningen när vi fick svensk rösträtt, men det är det få som vet, säger Eva Blomberg.

”Hon ägnade sig främst åt gynekologi och fick hur många patienter som helst.”

Glad att hon orkade
Sveriges första läkare ville gärna bana väg för fler.
– Hon krattade manegen och var väldigt mån om att inte bara göra karriär för sin egen del utan kämpade för att kvinnor skulle få tillgång till flera arenor i samhället. Hon hade också kontakt med alla kvinnliga läkare som kom efter henne – det var ju fortfarande inte så många.
Eva Blomberg tycker att Karolina Widerström har fått ett stort erkännande på senare år.
– Det är 170 år sedan hon föddes och det är svårt att inte bli imponerad när man tränger in i allt hon gjort, stod för och vågade göra. Vi får vara glada att hon orkade.