Presentation
Ögonsjukvård

Litet sjukhus med bred ögonklinik och stora utvecklingsmöjligheter

Publicerad 23 november 2022
Foto: Daniel Holmgren
Lena Hård, enhetschef för ögonkliniken, Ruben Kreku, specialistläkare, och Sofia Lindvall, specialistläkare vid Sunderby sjukhus. Foto: Daniel Holmgren
Lena Hård, enhetschef för ögonkliniken, Ruben Kreku, specialistläkare, och Sofia Lindvall, specialistläkare vid Sunderby sjukhus. Foto: Daniel Holmgren

Ett spirande intresse för ögats sjukdomar fick Ruben Kreku och Sofia Lindvall att göra ST inom ögonsjukvården på Sunderby sjukhus. De goda utvecklingsmöjligheterna, det nära teamarbetet, de trevliga patienterna och den storslagna naturen var anledningar som fick dem att stanna.

Det har gått femton år sedan Sofia Lindvall blev klar med sin AT-tjänstgöring och sökte ett vikariat på ögonkliniken vid Sunderby sjukhus.
– Jag fastnade lite för ögon under min AT och ville undersöka om specialiteten kunde vara något för mig. Mitt vikariat ledde fram till en ST-utbildning och på den vägen är det, säger Sofia som numera är specialist på kliniken.
Hennes kollega Ruben Kreku, som blev klar med sin läkarutbildning 2015, berättar en liknande historia.
– Ögon är ett fantastiskt intressant område. Jag hospiterade på Sunderby sjukhus för att kolla läget och insåg snabbt att här finns en liten ögonklinik med väldigt stora möjligheter.
Hospiteringen ledde till att även Ruben bestämde sig för att göra ögon-ST på sjukhuset. Sedan i våras är han specialist på kliniken.
– Med facit i hand vet jag att ögonkliniken verkligen erbjuder goda utvecklingsmöjligheter. Själv har jag börjat forska och går nu en doktorandutbildning vid Umeå universitet. Det fungerar fint och det är lätt att få ledigt när det behövs. Dessutom har sjukhuset forskningsresurser i form av statistiker vilket gör att det går att komma framåt även vad gäller den vetenskapliga biten, säger Ruben, som brinner lite extra för kirurgi.
På ögonkliniken finns goda möjligheter även för utveckling av kirurgiska färdigheter.
– Här finns erfaren personal som kan lära upp oss som är lite nyare i yrket. På kliniken utförs med några få undantag i stort sett alla vanligt förekommande ögonoperationer. Fastän vi är en ganska liten verksamhet har vi läkare jättestora möjligheter, det går i stort sett att subspecialisera sig här på kliniken.

Jobba med oss. Klicka på jobben nedan för mer information och ansök


Specialistläkare inom Ögonsjukvård, Sunderby sjukhus (Sista ansökningsdag har passerat)

ST-läkare till Ögonmottagningen, Sunderby sjukhus (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Teamarbete
Sofia flikar in att teamarbetet är en viktig del på kliniken.
– Jag är omgiven av jättebra kollegor där alla jobbar mot samma mål och är genuint intresserade av att hjälpa varandra, det betyder mycket för trivseln.
Andra fördelar, säger hon, är variationen i arbetet.
– Det händer ständigt nya saker vilket gör att man utvecklas av verksamheten i sig. Här finns även goda möjligheter till större utmaningar om man är sugen på det. Jag är till exempel processledare för området Medicinsk Retina som samlar medarbetare från alla olika yrkeskategorier. Det är en jättebra arbetsform där vi har regelbundna avstämningar och tillsammans jobbar med rutiner och det som för dagen är aktuellt.

Brett område
Ruben vill gärna slår ett slag för ögonspecialiteten i sig, ett område som är mycket bredare än vad många kanske tror.
– Som ögonläkare behandlar jag vanliga ögonbesvär, men också kroniska och svårare ögonsjukdomar som exempelvis glaukom, åldersförändringar i gula fläcken och grå starr. Vi har många nya fantastiska ingrepp som verkligen gör skillnad för människors liv och ofta handlar det om ganska korta insatser med stor effekt. Det händer också mycket inom området, idag finns till exempel behandlingar som kan ge patienter med åldersförändringar i gula fläcken fortsatt syn i många år. Det är stor skillnad mot för bara några år sedan.

Något för alla
Både Sofia och Ruben vill varmt rekommendera andra läkare att söka sig till ögonkliniken vid Sunderby sjukhus.
– Det är ett litet sjukhus med bred ögonsjukvård som erbjuder mycket stora utvecklingsmöjligheter både för specialister och för de som ännu är i början av sin karriär. Ett stort plus med att arbeta här är de vackra omgivningarna med den storslagna naturen som är en ständig källa till glädje och rekreation. Sommaren i skärgården är fantastisk men just nu väntar vi på isen så att vi kan åka skridsko på älven. Det är lätt att trivas i Sunderbyn, fastslår Sofia.

Jobba med oss. Klicka på jobben nedan för mer information och ansök


Specialistläkare inom Ögonsjukvård, Sunderby sjukhus (Sista ansökningsdag har passerat)

ST-läkare till Ögonmottagningen, Sunderby sjukhus (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Ögonkliniken vid Sunderby sjukhus – Region Norrbotten

Ögonkliniken vid Sunderby sjukhus är en länsklinik med verksamhet på flera orter. Vid Sunderby sjukhus bedrivs både akut och planerad operativ verksamhet samt mottagningsverksamhet. Kliniken arbetar processinriktat och med ett tydligt fokus på utveckling genom delaktighet.

www.norrbotten.se