Presentation
Praktikertjänst

Sveriges största privata vårdgivare drivs av 1300 eldsjälar

Publicerad 9 maj 2023
Anders Ekström, delägare och verksamhetschef på Neptunuskliniken i Varberg. Foto: Mattias Bardå
Anders Ekström, delägare och verksamhetschef på Neptunuskliniken i Varberg. Foto: Mattias Bardå

Att starta en egen mottagning är en dröm för många. Men det kan kännas som ett stort steg. Då finns Praktikertjänst som unik möjliggörare i Vårdsverige.

Praktikertjänst är idag Sveriges största vårdgivare inom privat tandvård och hälso- och sjukvård. De 750 verksamheterna är ryggraden och själen i det stora kooperativet, men varje mottagning drivs som en enskild enhet med starkt självstyre.
Anders Ekström kom först till Praktikertjänst 2008 som AT-läkare på Neptunuskliniken i Varberg. Nu är han delägare och verksamhetschef på samma klinik.
– Det har varit en spännande resa, säger han.
Efter AT hade Anders siktet inställt på att bli kirurg men han längtade tillbaka till Neptunuskliniken. 2010 kom han tillbaka för att göra sin specialistutbildning inom allmänmedicin.
När han 2014 blev färdig specialist valde han att stanna kvar. Ett år senare blev han delägare och för ett par år sedan tog han över som verksamhetschef.
– Neptunuskliniken har varit väldigt framgångsrik i att behålla den talang man utbildar. Idag är vi tolv läkare varav sju är specialister. Tio av läkarna började här som studenter eller som AT- eller ST-läkare. Det säger en hel del om hur det är att jobba här.
Anders menar att framgången är en kombination av många faktorer. Den kanske viktigaste är gemenskapen och teamkänslan.
Att vara en del av Praktikertjänst har många fördelar, framhåller han.
– Som ägare är man på plats och jobbar med arbetslaget. Alla här kan prata direkt med ägarna. Varje klinik bestämmer över sin verksamhet samtidigt som man får stöd och hjälp med arbetsrättsliga frågor, löner och det praktiska.
Utöver de tre delägarna har man anställt en avdelningschef.
– Tack vare det kan jag fortfarande vara aktiv som praktiserande läkare, berättar Anders.

Carina Olson, vd för Praktikertjänst. Foto: Mattias Bardå
Carina Olson, vd för Praktikertjänst. Foto: Mattias Bardå

Gör skillnad
När vd Carina Olson började på Praktikertjänst som finansdirektör för åtta år sedan slogs hon av hur stor skillnad man gör i många människors liv. Vården präglas av kontinuitet och trygghet samtidigt som medarbetarna trivs.
– Vi är summan av våra mottagningar. Alla har stor frihet att själva utforma verksamheten. Men tillsammans i Praktikertjänst får alla verksamheter en gemenskap och den stora koncernens finansiella styrka, stordriftsfördelar och effektivitet, säger hon och fortsätter:
– Allt vi gör handlar om människor och att de ska må bra, så även våra medarbetare. Därför är jag otroligt stolt över att vi får så bra resultat på alla medarbetarundersökningar.

Jobba med oss på Praktikertjänst. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Trygghet och frihet
Praktikertjänst hamnade nyligen på plats 15 när Universum rankade Sveriges bästa arbetsgivare.
– Hos oss trivs verkligen medarbetarna och det är också därför som vi har så otroligt nöjda patienter; allt detta går hand i hand, konstaterar Carina.
Ett av de många skälen till att medarbetarna trivs är tryggheten i Praktikertjänst och det stora engagemang som kommer av att planera och driva den lokala verksamheten.
– Friheten att driva eget kan många gånger stå i kontrast mot alla de regler och krav man som vårdgivare har från myndigheterna. Det är här Praktikertjänst har hittat balansen och jobbar så att den enskilda mottagningen kan luta sig mot helheten, säger Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och chefläkare på Praktikertjänst.
Eftersom Praktikertjänst bedriver sjukvård i hela 16 regioner har koncernen även ett övergripande nationellt perspektiv. Här har man också hittat en väg att bidra till en bättre och mer jämlik vård i landet.
– Vi arbetar för att öka patientsäkerheten och motverka olikheter i landet. Exempelvis har vi byggt nätverk med alla medicinskt ansvariga inom Praktikertjänst. Tillsammans arrangerar vi utbildningar för organisationen och vi delar också med oss av erfarenheter och stöder, berättar Sara.

Starka tillsammans
För att ”ha örat mot rälsen” och jobba verksamhetsnära är Sara själv verksamhetsansvarig och jobbar kliniskt på Ekerö vårdcentral. Hon arbetar också tätt ihop med Praktikertjänsts åtta regionala chefläkare.
– Vi lär oss av varandra och hjälps åt att sprida goda exempel och stöda våra mottagningar. Tillsammans är vi otroligt starka och kan verkligen påverka dagens och framtidens vård, säger hon.
Hon får medhåll av Carina.
– Praktikertjänst påverkar samhällsutvecklingen för en långsiktig, jämlik och högkvalitativ vård. Vår ambition är att fortsätta ha Sveriges nöjdaste patienter och medarbetare.

Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och chefläkare på Praktikertjänst. Foto: Praktikertjänst
Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och chefläkare på Praktikertjänst. Foto: Praktikertjänst

Jobba med oss på Praktikertjänst. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Praktikertjänst

Praktikertjänst har utvecklat svensk sjukvård i över 60 år och är i dag Sveriges största vårdgivare inom privat tandvård och hälso- och sjukvård. Affärsmodellen är unik med 1300 delägare som är både verksamhetsansvariga och anställda på mottagningar runt om i landet. Omsättningen uppgår till cirka 9 miljarder kronor och antalet medarbetare är cirka 8000. Praktikertjänst bedriver vård och tandvård på 92 vårdcentraler, 80 specialistmottagningar, 40 rehabenheter och 520 tandvårdsmottagningar.

Läs mer på www.praktikertjanst.se