Presentation
Praktikertjänst Distriktsläkare

Distriktsläkarlivets skiftande landskap

Publicerad 7 maj 2024
Foto: Johan Löf
Mattias Perzon, specialist i allmänmedicin och medicinskt ledningsansvarig vid Praktikertjänsts hälsocentraler i Bollnäs och Alfta. Foto: Johan Löf
Mattias Perzon, specialist i allmänmedicin och medicinskt ledningsansvarig vid Praktikertjänsts hälsocentraler i Bollnäs och Alfta. Foto: Johan Löf

– Jag har alltid uppskattat rollen som distriktsläkare, att vara doktor för en person och inte bara för ett sjukt organ, säger Mattias Perzon, specialist i allmänmedicin och medicinskt ledningsansvarig vid Praktikertjänsts hälsocentraler i Bollnäs och Alfta.

Mattias Perzon är inte bara specialist i allmänmedicin och medicinskt ledningsansvarig, utan även studierektor och handledare för utbildningsläkare på Praktikertjänsts hälsocentral i Bollnäs. En kombination som han beskriver som den bästa av flera olika världar.
– Jag hade ingen specifik karriärplan förutom att jag ville bli specialist i allmänmedicin. De andra rollerna har mer kommit till mig längs vägen.
Han inledde sin läkarbana med studier i Uppsala och flyttade sedan till Västergötland för att slutföra sin ST-utbildning.
– Det var väldigt trivsamt så jag stannade kvar några år efter min specialistexamen. Sedan blev längtan efter Uppsala för stor och i samma veva som jag började jobba där kom hälsocentralen i Bollnäs med ett erbjudande. Eftersom jag är uppvuxen i bygden var tanken inte helt främmande.
Till saken hör också en gammal släktgård utanför Bollnäs där Mattias kunde få bo.
– Jag tackade ja till tjänsten och började år 2021 att dela min tid mellan Uppsala och Bollnäs. Men jag kände mer och mer att det bara var ett halvt liv på båda orterna, så jag gjorde ett val där Bollnäs vann.
Förra året flyttade han med sin äkta hälft till Bollnäs på heltid.
– Vi har köpt loss släktgården, renoverat den och flyttat in i huset. Det är inte helt färdigt, men nästan!

Bra kombination
Numera jobbar Mattias heltid som specialist i allmänmedicin på Praktikertjänsts hälsocentraler i Bollnäs och Alfta som ligger i Ovanåkers kommun.
– Redan under min halvtidstjänst blev jag också medicinskt ledningsansvarig i verksamheten.
Det kliniska arbetet sker främst på hälsocentralen i Bollnäs, som är den största vårdcentralen i Region Gävleborg med 17 700 listade patienter.
– Kommunen har 26 000 invånare, och de flesta är listade hos oss.
Praktikertjänst har även verksamhet i Alfta, Voxnadalens hälsocentral, som ligger 15 kilometer väster om Bollnäs och har 2 200 listade patienter.
– Den verksamheten påminner mycket om den lilla vårdcentralen i Västergötland där jag fostrades som ST-läkare. Antingen är man ensam doktor, eller så är det en kollega på plats tillsammans med tre, fyra duktiga sjuksköterskor och undersköterskor. Det är väldigt trevligt med maximal kontinuitet, sköterskorna känner sina patienter väl. En primärvård i sin mest genuina form.

Doktor på riktigt
Möjligheten att variera sitt arbete mellan den stora hälsocentralen i Bollnäs, med ett omfattande läkarkollegium och många specialiserade sjuksköterskor, och den lilla hälsocentralen ser Mattias som en förmån.
– Det är kul att kunna växla mellan de här två ytterligheterna. Min roll som medicinskt ledningsansvarig ger en extra dimension, där man lyfter blicken från sina egna patienter och sin egen läkarroll för att fokusera på hur vi fungerar som organisation, och systematiskt arbetar för att kunna erbjuda så bra och säker vård som möjligt.
På frågan om han kan rekommendera andra läkare att söka sig till Praktikertjänst i allmänhet, och hälsocentralerna i Bollnäs och Alfta i synnerhet, kommer svaret snabbt.
– Absolut! Praktikertjänst är en arbetsgivare som verkligen bryr sig om sina medarbetare. Jag och mina kollegor har också stor frihet att utforma våra läkartjänster på det sätt som passar oss bäst.
En stor fördel med att arbeta på landsbygden, säger han, är möjligheten att vara doktor på riktigt.
– Att kunna hantera allt från näsblod och skräp i ögonen till gynekologiska besvär är en nödvändighet. Bollnäs är inte världens ände ändå, men som distriktsläkare måste du vara kapabel att ta hand om hela paletten av uppgifter. Om du verkar i storstad med nära tillgång till specialister av alla de slag riskerar man att bara bli en remissmaskin.

Praktikertjänst

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1 300 ledande praktiker – bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 7 300 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 730 mottagningar i hela Sverige.

praktikertjanst.se