Presentation
Praktikertjänst Primärvård

Praktikertjänst – för läkare som vill göra skillnad inom primärvården

Publicerad 8 november 2023
Réka Hunyadi Velle, verksamhetschef och allmänspecialist på Tegnér vårdcentral i Västerås. Foto: Per Groth
Réka Hunyadi Velle, verksamhetschef och allmänspecialist på Tegnér vårdcentral i Västerås. Foto: Per Groth

Tegnér vårdcentral i Västerås var nedläggningshotad. Tillsammans med ett nyrekryterat team tog Réka Hunyadi Velle, verksamhetschef och allmänspecialist, över och lyckades vända trenden. Idag är det en vårdcentral som både patienter och medarbetare söker sig till.

Réka Hunyadi Velle började sin karriär som allmänläkare för snart 20 år sedan. Trots ursprungliga planer på att bli gynekolog fastnade hon för primärvården och har arbetat inom området sedan dess.
– Jag började på Praktikertjänst 2009 och på den vägen är det. Att jag blivit kvar i alla år beror inte minst på möjligheten att styra verksamheten tillsammans med kollegor. Den interna friheten och de korta beslutsvägarna är andra stora fördelar – liksom att det går att få ihop yrkeslivet med livspusslet.
Till saken hör att Réka är trebarnsmamma.
– Visst, livet kräver lite mer planering när man är delägare och verksamhetschef. Men jobbet ger mycket glädje och inspiration, och Praktikertjänst har en bra stödapparat vad gäller HR och ekonomi så att man kan ägna sig åt kärnverksamheten och slipper ägna fritiden åt kringuppgifter.

Jobba med oss på Praktikertjänst. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Vårdcentral som växer
För fyra år sedan tillträdde Reka som verksamhetschef på Tegnér vårdcentral i Västerås. Under hennes ledarskap har verksamheten gått från att omfatta 8 500 till 11 000 patienter och samtidigt breddats med olika patientkategorier och specialister.
– Vi är numera också BT-utbildningsvårdcentral vilket är jätteroligt och en möjlighet att på en välfungerande vårdcentral med bra handledning få visa hur intressant och viktig primärvården är. Det ger även en bra rekryteringsgrund till allmänmedicin generellt, vilket gynnar hela primärvården.
Réka kan varmt rekommendera andra läkare att söka sig till Praktikertjänst.
– Om man är intresserad av att vara med och utveckla en vårdcentral och göra det bra, då ska man välja Praktikertjänst. Ute i verksamheten är det en platt organisation med högt i tak där vi lyssnar på varandra, vilket är en framgångsfaktor i sig. Tillsammans för vi verksamheten framåt.

Avesta
Edvin Hammargren, specialist i allmänmedicin på Koppardalens vårdcentral i Avesta, är en annan läkare som funnit sin plats inom Praktikertjänst. I våras utsågs han till bästa AT-handledare inom primärvården i Region Dalarna, en utmärkelse som AT-läkarna själva står bakom och röstar fram.
– Jag brinner starkt för utbildning och har som tidigare AT-studierektor jobbat aktivt för att skapa bästa möjliga utbildningsmiljö för AT-läkarna.
Anledningen, säger han, är enkel:
– Det är patienterna och kollegorna som gör mig till en bättre läkare och jag vill verkligen tacka alla som genom sin kunskap och sitt engagemang bidrar till en bättre primärvård. Nu är min förhoppning att många AT-läkare ska välja primärvården som sin framtida arbetsplats och trivas lika bra som jag gör.

Inflytande
Att Edvin sökte sig till ett jobb inom Praktikertjänst hänger samman med möjligheterna till medbestämmande.
– Jag ville vara med och påverka och ta ansvar för helheten. Idag är jag som medicinskt ledningsansvarig på vårdcentralen med och fattar beslut om den dagliga driften av verksamheten och är jättenöjd med mitt val av arbetsplats. Det känns att jag utvecklats och fått en lite annan roll som läkare – en ny yrkesbana med större ansvar.
Liksom Réka rekommenderar Edvin gärna andra läkare att följa hans exempel.
– Vår vårdcentral i Avesta växer och har den högsta personalnöjdheten någonsin. Vi har bra bemanning men saknar minst en specialist i allmänmedicin beroende just på att vi växer. Då är det kul att få in folk som också vill vara med och bidra till den positiva utvecklingen. Och rent geografiskt ligger Avesta fantastiskt vackert och bra till. Om man är intresserad av en karriär inom primärvården där man kan vara med och forma både verksamhet och sin egen utveckling är det här man ska vara!

Edvin Hammargren, specialist i allmänmedicin på Koppardalens Vårdcentral i Avesta. Foto: Therése Asplund
Edvin Hammargren, specialist i allmänmedicin på Koppardalens Vårdcentral i Avesta. Foto: Therése Asplund

Jobba med oss på Praktikertjänst. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Praktikertjänst

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1 200 ledande praktiker – bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8 000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

praktikertjanst.se