Presentation
AstraZeneca

Utvecklar läkemedel som förbättrar liv

Publicerad 9 maj 2023
Anna Eriksson på AstraZenecas CVRM-avdelning i Göteborg. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Anna Eriksson på AstraZenecas CVRM-avdelning i Göteborg. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

På AstraZeneca kan läkare utvecklas i dynamiska roller i hela vägen från tidig innovation till godkänt läkemedel. AstraZeneca erbjuder läkare livslångt lärande och en möjlighet att via globala och tvärprofessionella team förbättra livet för patienter i hela världen.

Yanli Zhao på AstraZenecas CVRM-avdelning i Gaithersburg i USA.
Yanli Zhao på AstraZenecas CVRM-avdelning i Gaithersburg i USA.

– Jag är kardiolog och kommer ursprungligen från Kina, där jag varit kliniskt verksam. Jag flyttade så småningom till USA och kom till AstraZeneca 2014. Inledningsvis arbetade jag med de tidiga läkemedelsutvecklingsfaserna, men sedan 2018 fokuserar jag på de senare faserna, säger Yanli Zhao, på AstraZenecas CVRM-avdelning i Gaithersburg i USA, med fokus på forskning inom hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar och metabola sjukdomar.
En faktor som bidrar till att hon trivs i sin roll är den globala samverkan med kollegor från stora delar av världen. Yanli Zhao uppskattar även att AstraZeneca erbjuder goda möjligheter till livslångt lärande och utveckling samt att företagskulturen är innovationsfokuserad och diversifierad.

Livslångt lärande
– Jag brukar ibland beskriva AstraZeneca som ett stort universitet där olika professioner samverkar och kontinuerligt lär av varandra. Hos oss kan läkare hitta otroligt många spännande karriärmöjligheter i alla delar av läkemedelsutvecklingsprocessen. Här ges jag rätt förutsättningar att ständigt fortsätta utvecklas professionellt, bland annat via kontinuerlig kompetensutveckling och samverkan med läkare i akademin och sjukvården, säger Yanli Zhao.
– Tidigare i min yrkesbana har jag framför allt arbetat med läkemedel som redan är godkända. En viktig orsak till att jag tog steget från akademi och sjukvård till läkemedelsindustrin var en vilja att lära mig mer om läkemedelsutveckling före godkännande, säger Anna Eriksson på AstraZenecas CVRM-avdelning i Göteborg. Hon arbetade som klinisk farmakolog i Västra Götalandsregionen regionen och som lektor i klinisk farmakologi på Göteborgs universitet innan hon tillträdde rollen som studieläkare på AstraZeneca sommaren 2022.

Vi söker en klinisk forskningsläkare till AstraZeneca. Klicka här för att läsa mer och ansöka (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att läsa mer om karriärmöjligheter hos AstraZeneca

Otroligt tillfredsställande
På CVRM-avdelningen arbetar hon med erfarna kollegor i en stimulerande och dynamisk miljö.
– Det är otroligt tillfredsställande att vara med och utveckla läkemedel som kan bidra till att förändra livet för miljontals människor runtom i världen. Just nu är jag med och planerar en klinisk prövning i fas 3. Det känns bra att arbeta i en organisation med en fin kollegial sammanhållning och en hög vetenskaplig nivå. I min projektgrupp finns förutom läkare även bland annat statistiker, farmakokinetiker, prekliniska forskare och personer med stort kunnande inom regulatoriska frågor. Här lär jag mig hela tiden nya saker, säger Anna Eriksson.

AstraZeneca

AstraZeneca är ett globalt, innovationsdrivet läkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Vi är ett av få renodlade läkemedelsföretag som omfattar hela värdekedjan för ett läkemedel, från upptäckt till tillverkning och distribution. Vi är verksamma i över 100 länder och våra innovativa läkemedel används av miljontals patienter globalt.

Läs mer på www.astrazeneca.com