Sjuka myter

Ny podd slår hål på myter

Publicerad 21 november 2023
Text: Adrianna Pavlica
Läkarna Robel Malki och Jonna Nilsson spelar in podden "Sjuka myter".
Läkarna Robel Malki och Jonna Nilsson spelar in podden ”Sjuka myter”.

I sin podd Sjuka myter vill cancerläkarna Jonna Nilsson och Robel Malki sprida evidensbaserad kunskap till patienter. För missuppfattningarna kring sjukdomar och vård tycks vara många.

Idén till podden Sjuka myter fick Robel Malki och Jonna Nilsson av sitt arbete som cancerläkare, där de träffar på patienter som tror på olika slags myter.
– Det finns både mycket myter och mycket skepsis. Det finns till exempel en myt om att det finns en dold medicin som botar all cancer. Så vi ville ha en podd om saker som personer utan vårdutbildning kan förhålla sig till och förstå. Det ska vara lättsamt, men lärorikt, säger Robel Malki.
Avsnitten hittills har haft olika teman, till exempel BMI, antioxidanter och huruvida man blir sjuk av kyla eller inte. Inför varje avsnitt sätter sig Robel Malki och Jonna Nilsson in i forskningsläget.

”Sociala medier har ökat mängden myter, dels sprids mycket felaktig information och dels görs otroligt stora förenklingar.”

Större komplexitet
– Sociala medier har ökat mängden myter. Dels sprids mycket felaktig information och dels görs otroligt stora förenklingar. Ibland läser patienter på rätt och bra men har inte helhetsbilden, de förstår inte alltid att det finns en större komplexitet än vad Google berättar, säger Robel Malki.
Vilka är de vanligaste myterna inom cancervården?
– Just nu handlar det mycket om vitamin B17 som finns i aprikoskärnor, och kosttillskottföretag säljer det. Ofta blir förenklade bilder och lösningar populära på sociala medier, och ibland måste man låta patienter få testa det de vill, så länge det inte förvärrar sjukdomen eller behandlingen, säger Robel Malki.

Second opinion
Jonna Nilsson berättar om hur myter också kan övergå i konspirationsteorier.
– När det handlar om alternativ vård finns det ett spektrum av människor, från de som vill lägga till ett vitamin för att optimera behandlingen, till de som vill ha en helt alternativ vård. Det kan vara svårt att nå samförstånd med de som inte alls tror på traditionell vård, och tvärtom tror att läkarna är i maskopi med läkemedelsföretagen, säger hon.
Som läkare gäller det att vara påläst, men ibland kan det vara viktigt att ge möjlighet till en second opinion.
– Och man märker att patienten är tveksam till vad man säger, då kan man ha en konferens till med andra läkare. Det gör att de känner sig tryggare, säger Jonna Nilsson.
Säsong två av Sjuka myter är planerad till nästa år.