SYLF:s rankning

Så blir de populära sjukhusen bäst

Publicerad 21 november 2023
Text: Adrianna Pavlica
Klara Håkansson, AT-chef på Hallands sjukhus i Halmstad, tror på långsiktig arbete.

SYLF gör årligen en ranking där AT-läkare får säga sitt om landets sjukhus. Hallands sjukhus i Varberg och Halmstad hamnar i år på första och andra plats. Vad är hemligheten?

I SYLF:s årliga rankning över AT-sjukhus hamnar Varberg och Halmstad i topp. Klara Håkansson är överläkare och AT-chef på Hallands sjukhus i Halmstad.
– Det finns inte någon quick fix, utan det handlar om ett långsiktigt arbete. Gamla AT-läkare har trivts bra hos oss och stannar gärna i regionen och gör sin ST. Då blir de i sin tur handledare för nya AT-läkare och vet hur man tar hand om dem på bästa sätt. Det blir en god cirkel som ger resultat över tid, där många trivs och stannar och sedan blir en bidragande orsak till trivsel, säger hon.

”Det blir en god cirkel som ger resultat över tid, många trivs och stannar och blir sedan en bidragande orsak till trivsel.”

Växa in i rollen
Det är viktigt att AT-läkare får tid att gå på sina utbildningar och få en bra karriärutveckling, anser Klara Håkansson.
– Vi försöker ha ett tydligt fokus på att det är en utbildningstjänst, som inte bara handlar om att AT-läkare ska vara med och bidra och producera sjukvård. Man ska under sin AT få en chans att växa in i läkarrollen och det ska vara en givande tid, säger hon.

Lyssna in AT-läkarna
Fokus på delaktighet verkar också vara en nyckelfaktor för den nya generationen läkare, och vid sjukhusen i Halland finns till exempel ett AT-råd.
– Vi försöker att snappa upp AT-läkarnas idéer och göra verklighet av dem så långt det går. Det är jättebra att de själva är med och utformar sin AT. Det kan handla om allt ifrån trivselaktiviteter till kommunikationskurser, och nu har vi precis sjösatt ett system med AT-ambassadörer, AT-läkare som har som uppgift att ta emot personer som kommer på sin intervju, säger Klara Håkansson.
Vad har du för tips till andra sjukhus?
– Lyssna till AT-läkarna! Ta vara på deras tankar och idéer kring förbättringar. Vi har också en nära organisation och känner att AT är något som prioriteras av sjukhusledningen, det är viktigt, och att man får ganska fria händer att utforma AT:n. AT är en så viktig del eftersom man tar sitt första steg som aktiv läkare, så det behöver bli bra.