Presentation
AstraZeneca Läkemedelsforskning

Forskning som bidrar till bättre liv

Publicerad 7 maj 2024
Cecilia Karlsson, senior global forskningsläkare. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Cecilia Karlsson, senior global forskningsläkare. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

Banbrytande forskning i globala team gör att Cecilia Karlsson och Jakub Fronczek trivs på AstraZeneca. Båda har tidigare jobbat som praktiserande läkare och har nu globala roller inom läkemedelsindustrin.

Cecilia Karlsson är senior forskningsläkare och jobbar med kliniska studier inom fetma och typ 2-diabetes. I tio års tid bedrev hon forskning och arbetade med patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset innan hon började på AstraZeneca.
– Jag hade inte en tanke på att prova läkemedelsindustrin, men en dag ringde telefonen. AstraZeneca hade bestämt sig för att bygga upp ett terapiområde för obesitas och de tyckte att jag hade en perfekt bakgrund. Det lät spännande så jag tog tjänstledigt ett halvår för att testa; nu har jag varit på AstraZeneca i över 20 år.
– Det är fantastiskt att jobba i ett globalt företag med mycket kompetens. Jag har jobbat i tidiga faser under många år. Nu har jag gått över till den sena fasen där vi gör stora studier för att bevisa kliniska fördelar, säger hon.

Jakub Fronczek, global forskningsläkare.
Jakub Fronczek, global forskningsläkare.

Kan hjälpa fler individer
För Cecilia Karlsson är det inspirerande att bedriva forskning som bidrar till ett bättre liv. Hon saknar ibland kontakten med patienter men känner att hon hjälper många fler individer genom sin forskning. Kollegan Jakub Fronczek håller med:
– Min stora drivkraft är att hjälpa människor. Jag jobbar nu med att utveckla ett läkemedel för högt blodtryck. I över 30 år har det inte registrerats några verkligt nya läkemedel för hypertoni. Behovet är enormt: miljontals människoliv kan räddas varje år genom ett bättre kontrollerat blodtryck. Därför är det fantastiskt att få vara del av detta arbete.

Möjlighet att fokusera
Jakub Fronczek är forskningsläkare på AstraZeneca i Warszawa, Polen, och har en bakgrund som forskare på Jagellonska universitetet i Krakow. Där fokuserade han på myokardskador efter operation.
– Resurserna var begränsade och jag var tvungen att ta hand om många områden som till exempel statistik och programmering. Nu har jag varit på AstraZeneca i ett år och kan äntligen jobba med kliniska tester på heltid. Jag uppskattar att jobba i tvärfunktionella team med otroligt kompetenta medarbetare. Mina kollegor finns i olika länder och världsdelar men vi samarbetar sömlöst, säger Jakub Fronczek.
Båda två har ett fortsatt samarbete med akademin. Cecilia är affilierad till Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet och Jakub till Jagellonska universitetet i Krakow.
– Detta gynnar verkligen kunskapsutbyte och samarbete över verksamhetsgränserna, avslutar Cecilia Karlsson.

AstraZeneca

AstraZeneca har cirka 61 000 medarbetare i över 100 länder och är ett globalt, forskningsbaserat bioläkemedelsföretag med huvudfokus på följande sjukdomsområden: hjärta/kärl, renala och metabola sjukdomar, cancer och andningsvägar. Företaget bedriver även forskning inom områdena autoimmunitet, neurovetenskap och infektion.

astrazeneca.se