Läkarförbundet

Läkarnas övertidsarbete bär upp sjukvården

Publicerad 8 maj 2025
Text: Redaktionen Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN
Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN
Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Det saknas läkare i sjukvården. Dagens brist leder till långa köer till primärvården och att läkare tvingas jobba mycket övertid. Det visar två undersökningar som Sveriges läkarförbund släppte under våren 2025.

När Läkarförbundet frågade sina medlemmar hur mycket övertid de arbetar i genomsnitt framkom att de läkare inom regionerna som arbetar övertid i snitt jobbar över cirka 7,2 timmar per vecka. På ett år innebär det att läkarnas övertid i regionerna uppgår till totalt nära 7,5 miljoner timmar. Det motsvarar nära 4 000 heltidstjänster.
Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale menar att förbundets undersökning avslöjar ett dolt rekryteringsbehov inom hälso- och sjukvården.
– Läkarnas övertidsarbete bär upp sjukvården och döljer de stora behoven av att rekrytera fler läkare. Situationen är inte hållbar och riskerar att leda till ohälsa och svårigheter att anställa och behålla personal. Det behövs fler läkare, säger Sofia Rydgren Stale.

”Läkarnas övertidsarbete bär upp sjukvården och döljer de stora behoven av att rekrytera fler.”

All övertid måste registreras
Merparten av läkarnas övertidsarbete registreras av olika skäl inte. Undersökningen visar att det finns flera orsaker till att läkarna inte registrerar sin övertid. Bristfälliga rapporteringssystem som gör det krångligt att registrera övertiden är en vanlig orsak. Men enligt undersökningen finns det också på många arbetsplatser normer som innebär att läkare förväntas låta bli att registrera övertiden. Det är ett synsätt som inte är hållbart om man ska lyckas locka dagens unga att ta ett jobb inom hälso- och sjukvården, menar Sofia Rydgren Stale. Att all övertid registreras och att övertidsersättning inte ska kunna förhandlas bort är absolut nödvändigt menar hon.
– Resultaten pekar på att rapporteringssystemen måste bli bättre, men också att det finns ett behov av att göra upp med normer som innebär att övertid inte ska registreras. Här behöver arbetsgivarna jobba med att skapa en kultur som innebär att läkarna får betalt för det arbete de utför, om man ska lyckas attrahera fler unga människor till yrket.

Akut brist i primärvården
Särskilt inom primärvården är bristen på specialistläkare akut. Det visar en annan rapport som förbundet släppte under våren 2025. I rapporten granskade förbundet hur långt regionerna kommit i arbetet med att säkerställa att alla patienter har en fast läkarkontakt och om läkarna inom primärvården har ansvar för ett rimligt antal patienter (1 100 patienter per specialistläkare, enligt Socialstyrelsens riktvärde). Förbundets granskning visade att endast ett fåtal regioner tagit fram handlingsplaner för hur man ska nå Socialstyrelsens riktvärde och att regionerna skulle behöva anställa ytterligare 4 400 specialistläkare i allmänmedicin för att alla patienter ska kunna få en fast läkare.
– Våra två undersökningar visar att regionerna behöver göra stora satsningar både på att rekrytera och behålla de läkare man har. Vi behöver helt enkelt fler kollegor, avslutar Sofia Rydgren Stale.