Niklas Nygren ägnade arbetsdagarna som psykiater åt att ta hand om andra – tills han själv gick in i väggen. Nu är han tillbaka på jobbet med stora lärdomar i bagaget.
Han hade åkt in extra tidigt till arbetet på den psykiatriska mottagningen för att hinna med administration. Istället väntade en akutpatient och en hektisk morgon. Till slut satte sig Niklas Nygren på sin kontorsstol – och kom inte upp på över en timme.
– Det sa bara stopp. Jag försökte ändå att jobba resten av veckan men började inse att det här går inte. Hela hjärnan hade dragit i handbromsen, säger han.
Ser hela människan
Niklas Nygren loggade ut 17.45 på fredagen, och det skulle dröja ett och ett halvt år innan han kom tillbaka.
– Jag såg varningssignaler men förstod inte att det var så allvarligt, trots att jag haft patienter som varit med om liknande saker. Man tänker att det händer andra, inte mig.
Plötsligt hade läkaren blivit patient.
– Jag har lärt mig mycket, bland annat att i större utsträckning se hela människan i sin livssituation. Som läkare är det lätt att hamna i att se det man har framför sig som symptom, men nu tittar jag större och bredare på personen som en helhet.
Har du kommit närmare patienten?
– Ja, det får jag nog säga. Jag har suttit på patientens stol och det har gett en annan förståelse för situationen som de befinner sig i.
Bromsa i tid
Läkare idag befinner sig enligt Niklas Nygren i en utsatt situation.
– Det är ett väldigt högt tryck, och allt ska hela tiden gå snabbare, samtidigt som det alltid finns en lång kö som väntar på hjälp. Det blir lätt en samvetsstress.
Den som börjar se varningssignaler på utmattning bör enligt Niklas Nygren lyfta frågan till sin chef och boka in ett möte med sin distriktsläkare. Självskattningsformuläret KEDS kan vara bra att göra för att ha ett underlag till diskussionen.
– Har man inte kommit långt in i utmattningen kan man med relativt små insatser vända den utvecklingen, säger Niklas Nygren.
Själv jobbar han idag 80 procent och är inte längre sjukskriven.
– Det är glädjande att hjärnan har en sån läkande förmåga. Man kan faktiskt bli helt frisk. Jag mår väldigt bra.