Presentation
Region Västerbotten BUP Västerbotten

Bra team och lärande miljö hos BUP Västerbotten

Publicerad 7 maj 2024
Foto: Jonas Westling
Ana Rita Vieira Monteiro, BUP-specialistläkare, bor i Lissabon och arbetar på distans både administrativt och med patienter. Foto: Jonas Westling
Ana Rita Vieira Monteiro, BUP-specialistläkare, bor i Lissabon och arbetar på distans både administrativt och med patienter. Foto: Jonas Westling

BUP i Skellefteå är en jättefin mottagning med bra stämning.
– Som barn- och ungdomspsykiater på en mindre mottagning behåller du bredden men har även möjligheten att fördjupa dig, säger Anna-Sara Sorsén, specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri.

Det har gått 14 år sedan Anna-Sara Sorsén började som ST-läkare inom BUP i Skellefteå. Numera är hon förutom specialist i barn- och ungdomspsykiatri även överläkare på mottagningen. Att hon blivit kvar i alla år har flera orsaker.
– Att vara doktor är lite som att vara detektiv, man får söka efter ledtrådar tillsammans med barn och familjer. Att jag valt att arbeta just här beror på att det är en jättefin mottagning med bra stämning. Jag trivs väldigt bra med teamet och den lärande miljön.
Ana Rita Vieira Monteiro, barnpsykiatriker som bor i Lissabon, började mer nyligen på mottagningen.
– Jag gjorde min ST-utbildning inom BUP Stockholm men tvingades av privata skäl att återvända till Portugal. Av en händelse fick jag vetskap om Region Västerbottens satsning på distansarbete så jag kontaktade BUP och på den vägen är det. Nu har jag varit här i drygt 1,5 år.

God stämning
Som fast anställd läkare på distans arbetar Rita både administrativt och med patienter.
– Jag kan inte ta allt förstås, digital vård passar inte alla. Men jag är till exempel en del av ätstörningsteamet som ansvarig läkare, deltar i länsövergripande konferenser och ska nu börja handleda AT-läkare på hela kliniken.
På frågan om hon kan rekommendera andra psykiatriker att söka säg till BUP i Skellefteå kommer svaret snabbt.
– Absolut, jobbet har överträffat mina förväntningar. Ett par gånger per termin är jag på plats i Västerbotten för att träffa de svåraste patienterna men även för att umgås med kollegor. Det är viktigt för att man ska bli en i gänget.
Anna-Sara intygar att det stämmer.
– Rita är en del av gruppen, trots att hon är så långt bort. Att ha en kollega på distans fungerar fint.
Anna-Sara lyfter fram att kliniken erbjuder goda utvecklingsmöjligheter.
– Jag jobbar som ansvarig läkare i könsidentitetsteamet. Att få utveckla den verksamheten är väldigt stimulerande.
En annan fördel är att verksamheten kräver både djup och bredd.
– Som barn- och ungdomspsykiater på en mindre mottagning behåller du bredden men har även möjligheten att fördjupa dig.
– Ja, säger Rita, det är en väl fungerande mottagning med god stämning där alla hjälps åt och har barnets bästa i fokus.

Anna-Sara Sorsén, överläkare inom BUP i Skellefteå. Foto: Jonas Westling
Anna-Sara Sorsén, överläkare inom BUP i Skellefteå. Foto: Jonas Westling
Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Västerbotten

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Västerbotten är en länsklinik med mottagningsenheter i Umeå, Lycksele och Skellefteå, samt en slutenvårdsavdelning i Umeå. Vi är en av ett fåtal BUP-universitetssjukvårdsenheter i Sverige, vilket innebär att forskning, metodutveckling och undervisning är viktiga områden.

regionvasterbotten.se