Presentation
Psykiatrin i Västernorrland

Många utvecklingsspår inom psykiatrin i Sundsvall

Publicerad 4 maj 2021
Dorottya Nóra Kovács, ST-läkare inom barnpsykiatri, Christina Svanberg, överläkare inom BUP och Josefine Forssell, överläkare inom Vuxenpsykiatrin i Sundsvall. Foto: Anna-Clara Eriksson / Fotograf Ace

Underbar natur, starkt kollegialt stöd samt goda förutsättningar att utvecklas och snabbt skaffa sig bred erfarenhet av psykiatriskt arbete. För den som är intresserad av att arbeta inom psykiatri erbjuder Sundsvall och Region Västernorrland en rad olika fördelar och möjligheter.

Christina Svanberg arbetade som distriktsläkare när hon en dag tog tjänstledigt för att pröva på att jobba inom BUP i Sundsvall. Sedan dess har det gått 18 år.
– Jag stortrivs både med kollegor och verksamheten i stort. Att arbeta med barn är väldigt hoppfullt och ger mycket tillbaka.
Hon får medhåll av Dorottya Nóra Kovács. som är inne på sitt andra år som ST-läkare inom barnpsykiatrin i Sundsvall.
– Jag sökte mig hit för att jag hörde att det finns en väldigt trevlig, hjälpsam och kompetent läkargrupp här. Efter lite funderande tänkte jag att staden skulle passa mig både som privatperson och som läkare, något som visat sig stämma även i praktiken.
Under sin ST-tjänst arbetar Dorottya med sedvanligt barnpsykiatriskt arbete, där såväl bedömning, utredning som behandling ingår.
– Jag har stegvis slussats in i verksamheten med hjälp av Christina, som är min huvudhandledare, och av andra fantastiska arbetskamrater, som bland annat överläkare Kadri Kalvo.
Kollegorna har varit väldigt tydliga med att alla dörrar står öppna och att det bara är att komma förbi om det dyker upp några frågor. Det känns tryggt och fungerar jättebra.
Christina berättar att verksamheten erbjuder stora möjligheter att utvecklas snabbt samtidigt som det finns erfarna kolleger att luta sig mot.
– Om det är något område som man är väldigt intresserad av finns möjlighet att fokusera lite mer på det. Jag arbetar till exempel lite mer inriktat med utredning av autism, och är också knuten till ett mellanvårdsteam som har hand om mer komplexa patientfall.

Vi söker specialistläkare till Barn- och ungdomspsykiatrin i Sundsvall. Klicka här för mer information och ansök

Vi söker specialistläkare till Barn- och ungdomspsykiatrin i Örnsköldsvik. Klicka här för mer information och ansök

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Gott samarbete i verksamhetsutveckling
Josefine Forssell, överläkare och SÖL inom Vuxenpsykiatrin, vill lyfta att kliniken ger möjlighet till att både utvecklas och att utveckla verksamhet på ett bra sätt.
– Det är strävan att förbättra vården för patienterna som gör att man mår bra som läkare.
Josefine studerade i Uppsala och hade under utbildningen sommarjobbat i Sundsvall, trivdes bra och valde sedan att göra både AT och ST här.
– Sedan fick jag som specialist chansen att jobba i det bipolära teamet. Tillsammans med sköterskorna och en fantastisk enhetschef har vi utvecklat teamets funktioner. Jag kan känna att vi gör ett fint arbete. Det är viktigt att man i samarbete med kollegor och chefer har möjlighet att förbättra för patientgrupper, och den möjligheten har vi här. Jag har också fått möjligheten att som sektionsansvarig få lära mig mer om verksamhetsutveckling. Jag och mina kollegor driver frågor som att minska bensodiazepinförskrivningen och tydliggöra rutiner på kliniken.
Sundsvall, säger Josefine, har även en annan stor fördel, nämligen de vackra omgivningarna.
– Jag älskar bergen, havet och växlingarna mellan årstiderna. Det tillsammans med möjligheten att göra något bra för patienterna gör att jag trivs bra här.
På frågan om hon kan rekommendera andra läkare att söka sig till Sundsvall kommer svaret snabbt:
– Absolut. Här finns en avslappnad läkargrupp med bra humor. Vi har verkligen lidit av coronapandemins krav på att hålla social distans. Sedan har vi en jättebra läkarchef som är både aktiv och närvarande i den dagliga verksamheten.

Forskning
Christina påpekar att även för forskningsintresserade finns möjligheter i verksamheten.
– Vi har en FoU-enhet på sjukhuset som bland annat ger möjlighet till att göra så kallad forskar-ST. Det finns också exempel på kollegor som valt att arbeta gränsöverskridande och dela sin tid mellan vuxenpsykiatrin och BUP. Jag kan verkligen rekommendera andra läkare att söka sig hit.
Dorottya är av samma åsikt.
– Ja, här finns en både kompetent och väldigt snäll läkargrupp där man som ny i yrket känner sig välkommen med alla sina frågor. Enheten består av ett härligt gäng där vi umgås över professionsgränser och tycker om att fira födelsedagar och göra olika aktiviteter tillsammans. Det är viktigt och skapar både arbetsglädje och en högre nivå av god kollegial relation.

Vi söker specialistläkare till Barn- och ungdomspsykiatrin i Sundsvall. Klicka här för mer information och ansök

Vi söker specialistläkare till Barn- och ungdomspsykiatrin i Örnsköldsvik. Klicka här för mer information och ansök

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Psykiatrin – Region Västernorrland

Psykiatrin inom Region Västernorrland har cirka 400 medarbetare fördelade på fem orter: Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. I vår verksamhet arbetar läkare, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer, skötare/behandlingsassistenter, dietister, arbetsterapeuter och medicinska sekreterare. Slutenvården är belägen i Sundsvall och Örnsköldsvik.

www.rvn.se