Läkare tävlar i unik volleybollfinal

Publicerad 1 november 2017
Text: Paola Langdal
Foto: Martina Eriksson
Foto: Martina Eriksson
Anahita Attaran, ST-läkare i dermatologi och venereologi i Lund.
Anahita Attaran, ST-läkare i dermatologi och venereologi i Lund.

Vinnaren av nystartad vollybolltävling för kvinnliga läkare ska möta AT-beachvolleybollvinnare i en rafflande final. Plats: Kongressen för Framtidens Specialistläkare 2018 i Malmö Arena.

Det är Framtidens Specialistläkare (FSL) som gör ett samordnat arrangemang med nordiskt mästerskap i volleyboll för kvinnliga läkare. Anahita Attaran, ST-läkare i dermatologi och venereologi i Lund har startat ett landslag som hon på sikt hoppas ska kunna spela internationellt.
– Det finns redan ett fotbollslag för manliga läkare som spelar mot läkarlag i hela världen. Jag ville skapa något liknande för kvinnliga läkare och volleyboll är något de flesta kan vara med på där skaderisken är liten, säger hon och berättar att man just nu letar sponsorer för att finansiera projektet.

Martina Eriksson, AT-läkare vid Hallands sjukhus Halmstad. Foto: Dylan Ceynowa
Martina Eriksson, AT-läkare vid Hallands sjukhus Halmstad. Foto: Dylan Ceynowa

Bidra till gemenskap
I skrivande stund har hennes Facebookgrupp ”Swedish National Medical Sports Team for Women” runt 150 medlemmar. För att locka med nordiska kollegor har hon publicerat sin idé i norska läkartidningen och pratat med läkare i Danmark som är positiva.
– Jag hoppas att det sprider sig. I oroliga tider är det viktigt att vi läkare håller ihop och genom volleybollen kan vi knyta kontakter, bidra till gemenskap och utbyta medicinsk kunskap med varandra, fortsätter hon.
Motståndarlaget blir alltså vinnaren av AT-beach. Turneringen som startade i Halmstad för cirka 20 år sedan lockade i somras 270 AT-läkare och underläkare från hela landet. Årets ordförande Martina Eriksson ser fram emot det nordiska mästerskapet i Malmö Arena nästa år.
– Det ska bli jättespännande. Vi har haft samarbete med Framtidens Specialistläkare under åren som har sponsrat oss. Bland annat har vinnarna fått biljetter till kongressen, vilket varit väldigt uppskattat, säger Martina Eriksson som till vardags är AT-läkare vid Hallands sjukhus Halmstad och tillägger att turneringen ger ett ypperligt tillfälle att möta kollegor.

Taggade att vinna
– Det finns en stor efterfrågan från AT-läkare att träffas. Under tre dagar kan vi spela och umgås med varandra under avslappnade former. Jag tror vi kommer att kunna leverera ett vasst lag i Malmö Arena, fortsätter hon.
Även Anahita Attaran har stora förhoppningar inför matchen. Trots ringa volleyboll-kunskaper hoppas hon kunna vara med och spela.
– Intresset har varit stort och vi kommer börja med träningar i Malmö inom ett par veckor. Självklart ska vi göra allt för att vinna, men framför allt ska det bli kul att göra något tillsammans, avslutar hon.