Beroendemottagningen vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås tar emot psykiskt sjuka drogmissbrukare. En ”svår” patientgrupp, ofta missförstådd och marginaliserad. Men mycket tacksam att behandla.
– Många av deras sjukdomar orsakas av droger, läkemedel och alkohol, så om vi lyckas hjälpa dem att bli drogfria, blir de så otroligt friska, säger Per-Ola Andersson, överläkare på mottagningen.
Han sökte sig till missbruksvården i Borås som nyexaminerad läkare 1993 och har även arbetat sex år inom psykosvården i Jönköping. Nu jobbar han halvtid på beroendemottagningen i Borås och halvtid privat, bland annat med behandling av dömda missbrukare i familjehem. Tidigare var det vanligt att i stort sett samtliga återföll i brott och missbruk efter avtjänat straff.
Hjälp hela vägen
– Men idag finns vårdformer med behandling under fängelsevistelsen och sedan placering i familjehem. Där har vi nått bra siffror som nog inte så många känner till; 85 procent är drogfria två år efter avslutad familjehemsplacering, säger Per-Ola Andersson.
Det kan alltså gå bra för de här personerna om de får hjälp hela vägen.
– Vi på beroendemottagningen är en viktig del i början, med avgiftning och klinisk behandling. Sedan samarbetar vi tätt med socialtjänsten, med planering för att få till boendet, en egen ekonomi och återupprättade nätverk, säger Per-Ola Andersson.
– Så vi jobbar verkligen med hela människan, på ett sätt jag inte sett på andra håll. Och det är väldigt stimulerande!
Tvärprofessionella team
Vårdenhetschef Birgitta Spanopoulos Theandersson instämmer i att samarbetet med socialtjänsten i Borås är viktigt för patientens bästa.
– Vi jobbar inte på nåt unikt sätt, men vi gör det väldigt bra! För oss är det ett självklart arbetssätt, liksom våra tvärprofessionella team. Där arbetar vi verkligen ihop och utnyttjar varandras kunskaper för att få med alla perspektiv på patienten, säger Birgitta Spanopoulos Theandersson.
Hon är sjuksköterska med specialistutbildning i psykiatri och missbrukspsykologi, har jobbat inom kriminalvården och inom social psykiatri i Mölndals kommun. I februari 2017 blev hon chef för beroendemottagningen i Borås – och märkte en sak direkt:
– Det är så påtagligt att alla jobbar här för att de gillar att arbeta med den här målgruppen. De har sökt sig hit, är mycket kunniga och högt engagerade, då blir det bra stämning.
– Vi har alltid roliga diskussioner om vad vi kan göra för här patienterna, vad kan vi bidra med? En mycket stimulerande miljö!
Välkommen med din intresseanmälan via e-post eller telefon till vår läkarchef Guillermo de Freytas, tel: 0700-20 76 10, e-post: guillermo.de.freytas.rodriguez@vgregion.se
Är du läkare och vill arbeta med oss? Tag kontakt med:
Birgitta Spanopoulos Theandersson
Tel: 033-616 26 46, 0761-28 26 14
birgitta.theandersson@vgregion.se
vgregion.se/SAS