Presentation

Som företagsläkare rår du över din egen arbetsprocess

Publicerad 6 november 2018

Sofia Åström Paulsson, Medicinskt ansvarig läkare hos Avonova. Foto: Thomas Henrikson
Sofia Åström Paulsson, Medicinskt ansvarig läkare hos Avonova. Foto: Thomas Henrikson
Avonova är en företagshälsa som är nytänkande, modern och nyfiken, med ett smittsamt driv. Här kan läkare tänka fritt och utforma en vårdprocess som är effektiv och smart samtidigt som den präglas av kreativitet och mångsidighet.

Sofia Åström Paulsson är sedan drygt tre månader tillbaka medicinskt ansvarig för hela Avonovas verksamhet. Hon har lång erfarenhet inom företagshälsovården, ett område hon var intresserad av redan under läkarutbildningen.
– Jag gillar att se människan i sitt vanliga liv snarare än i en sjukhussal. Att göra besök ute på arbetsplatser är oerhört spännande och som ett företags läkare blir man del av en helhet på ett annat sätt än inom traditionell vård som helt centreras kring den enskilda patienten. Varje ärende blir unikt och mångfacetterat – förutom att förstå individens behov behöver man använda sin kreativitet och ta hänsyn till att det finns en arbetsgivare med på resan och ibland även fack och försäkringskassa. Men det finns inget roligare än när man får alla parter att arbeta mot samma mål, säger Sofia.

Kan fördjupa sig i sina intressen
Hon blev många gånger frustrerad av sin upplevelse inom landstingsvården och lockades av ett arbete där man ges förutsättningar att göra ett bra arbete och i team med andra professioner. Det finns inget krav på att ha en specialistutbildning inom företagshälsovård för att bli företagsläkare – tilläggsspecialiteten arbetsmedicin kan man ordna med tiden – men det gäller att ha en passion för att rädda människor till en fungerande vardag, att hjälpa dem att vidga sina vyer och se sina styrkor.
– Som företagsläkare har man stor frihet att fördjupa sig inom olika delar av den arbetsmedicinska världen och man har ofta stora möjligheter att påverka sin arbetssituation och arbetsinnehåll.

Strävar efter hållbarhet
Avonovas värdeord dialog, helhet och hållbarhet passade Sofia som hand i handske. Målet är att genom en god dialog se helheten bakom varje ärende och nå lösningar som är hållbara både för individ och arbetsgivare.
– Mitt kall är att rädda arbetsliv, varje dag. Genom att identifiera risker i arbetsmiljön och hjälpa företag att utveckla den organisatoriska hälsan känner jag att jag gör stor nytta inte bara för den enskilda individen, utan också för arbetsplatsen och samhället i stort. Vi strävar verkligen efter en hållbar situation, såväl för individen som för det större sammanhanget, avslutar Sofia.

Vi söker företagsläkare. Läs med och ansök här!

Avonova
Avonova erbjuder tjänster inom företagshälsa och ledarutveckling. Med bred kunskap och stort engagemang hjälper vi organisationer och deras medarbetare att bli mer hållbara, kommunicera mer effektivt och må bättre. Våra 700 medarbetare på 120 orter levererar varje dag hälsotjänster över hela Sverige.

Kontakt:
Carina Lundmark Ågren, HR-chef, Tel: 010-810 40 20, carina.lundmark@avonova.se
Sofia Åström Paulsson, Medicinskt ansvarig läkare Avonova, Tel: 08-120 126 80, sofia.paulsson@avonova.se
Eva-Karin Boström, Studierektor Avonova, eva-karin.bostrom@avonova.se
www.avonova.se