TV-läkarna

Publicerad 1 maj 2019
Text: Adrianna Pavlica

Karin Granberg, ny läkare i Fråga Doktorn på SVT. Foto: Moa Frygell/SVT
Karin Granberg, ny läkare i Fråga Doktorn på SVT. Foto: Moa Frygell/SVT
Karin Granberg, Fråga doktorn på SVT, och Mikael Sandström i Nyhetsmorgon på TV4 är vana vid att synas i rutan och svara på ett brett spektrum av frågor. Det som driver de båda är att förmedla kunskap till en bred allmänhet.

Sedan bara några veckor tillbaka är Karin Granberg, till vardags läkare inom primärvården, ett nytt ansikte i Fråga Doktorn på SVT.
– Det är jätteroligt och en utmaning men självklart nervöst. Det är roligt att kunna nå ut till många och förhoppningsvis kunna påverka folkhälsan.
Som tv-läkare gäller det att förklara komplicerade saker på kort tid.
– Att förklara enkelt och förklara för människor är en käpphäst som jag har och verkligen försöker att ha med i mitt vardagliga jobb, säger Karin Granberg.

Förenklingar nödvändiga
Mikael Sandström har varit ”tv-läkare” i Nyhetsmorgon sedan 2011.
– Jag har som motto att hör jag klappret av hovar så gissar jag på häst och inte en zebra. Som läkare vet jag att zebror finns, men oftast inte i tv när jag förklarar. Då får det vanliga vara vanligast. Förenklar jag ofta? Ja det gör jag. Det finns alltid undantag men dem får jag strunta i – jag vänder mig till personen på gatan, inte till sjukvårdspersonal. Jag tror att jag fick det här jobbet för att jag är bra på att enkelt förklara, det är en ledstjärna för mig.
Under åren på Nyhetsmorgon har Mikael Sandström lärt sig mycket.
– Intensivvård och anestesi är min specialitet och varje gång vi pratar om något annat måste jag läsa på nyheter och forskning. På de här 400 programmen har jag läst in mig på helt nya ämnen och verkligen breddat mig, jag pluggar nästan mer nu än jag gjorde som läkarstudent.

Kritiken minskat
Psykologtidningen publicerade nyligen en artikel om den tuffa och negativa attityd som psykologer i media möter från kolleger.
– Det var min farhåga med tråkig attityd, men jag har hittills blivit motbevisad. Tvärsom har jag fått väldigt mycket positivt från mina kolleger. Ibland finns det någon med spetskompetens som kommer med synpunkter men det tar jag som konstruktiv kritik, säger Karin Granberg.
Mikael Sandström fick en del negativ respons i början, men det har avtagit med tiden.
– Det finns alltid någon som vet mer, men det är inte nödvändigtvis någon som förklarar det enklare än jag. Allt eftersom åren gått har kritiken från kolleger minskat, nu har jag några distriktsläkarkolleger som säger att jag snart också kan bli distriktsläkare eftersom jag lärt mig så mycket.

Mikael Sandström är välbekant i tv-rutan. Foto: Nyhetsmorgon/TV4
Mikael Sandström är välbekant i tv-rutan. Foto: Nyhetsmorgon/TV4