Presentation

Fortbildning och fördjupning i fokus på RMV

Publicerad 13 november 2019
Martin Riegnell, chefsöverläkare och specialist i psykiatri och rättspsykiatri och Sara Öster, ST-läkare i rättspsykiatri. Foto: Patrik Bergenstav
Martin Riegnell, chefsöverläkare och specialist i psykiatri och rättspsykiatri och Sara Öster, ST-läkare i rättspsykiatri. Foto: Patrik Bergenstav

Tydliga deadlines och avslutade jobb. Frikostigt med tid för fortbildning och konferenser. Och en extra semestervecka som statligt anställd!

För läkare i psykiatrin finns en rad fördelar med att arbeta för Rättsmedicinalverket (RMV) jämfört med landstingsvärlden. Den kanske största fördelen gäller själva uppdraget:
– Vi har ett väldigt viktigt arbete; att upprätthålla principen att människor som är svårt psykiskt sjuka inte ska hamna i fängelse – utan få vård, säger Sara Öster, specialist i psykiatri vid RMV:s rättspsykiatriska undersökningsenhet i Hisings Backa i Göteborg.
Hon bestämde sig för rättspsykiatrin under randning som ST-läkare i allmänpsykiatri på en rättspsykiatrisk öppenvårdsmottagning i Stockholm.

Stark kombination
–Det var en jättebra arbetsplats, oerhört spännande med kombinationen juridik och psykisk sjukdom. Då kände jag starkt: ”Det här vill jag hålla på med”!
Hon kom till RMV i Göteborg 2017 och går nu som ST-läkare för andra gången, för att bli specialist även i rättspsykiatri. År 2020 ska hon vara klar dubbelspecialist. Sara trivs bra, hennes förväntningar har infriats.
– Ja, till och med överträffats på vissa punkter, till exempel RMV:s interna utbildningar som håller otroligt hög kvalitet! Generellt är det ett väldigt utbildningsvänligt klimat här, jämfört med ”vanliga vården”, säger Sara Öster.
– Här får jag också fördjupa mig i den intagne eller patienten på ett annat sätt än inom vården. Förutsättningarna för ett bra jobb är klart bättre här!

Lugnare arbetsmiljö
Saras kollega Martin Riegnell är chefsöverläkare på enheten och specialist i psykiatri och rättspsykiatri. Han kom hit 2013 efter tio år inom psykiatrin i Kungälv. Han instämmer i att RMV är bättre på fortbildning.
– Jag ser absolut en skillnad. RMV är mycket mer positiv till att man fortbildar sig eller åker på konferenser. Även vi som är klara specialister får efter några år gå de kurser som ST-läkarna går, för att fräscha upp våra kunskaper, säger Martin Riegnell.
Han tycker också att arbetsmiljön är lugnare på RMV än i den öppna psykiatrin.
– Där var en ständig stressfaktor att hur mycket jag än gnodde på, så växte pappershögarna hela tiden, säger Martin Riegnell.
– Här på RMV kan vi ha mycket att göra i perioder, men allting blir klart! Vi har en deadline och sedan är vi färdiga med det vi påbörjat. Vi samlar inte på oss en massa som vi sedan får svårt att hinna med.

<!— BORTTAGEN 20/1-20
Vi söker en gruppchef till läkargruppen vid rättspsykiatriska undersökningsenheten i Göteborg. Klicka här för mer information och ansök
—>

Vill du jobba på Rättsmedicinalverket? Klicka här för att se våra lediga tjänster

Rättsmedicinalverket
Rättsmedicinalverket är en expertmyndighet som hjälper polis, åklagare och domstolar med opartiska analyser och bedömningar.

RMV är indelat i tre avdelningar:
• Rättspsykiatri består av två enheter: Göteborg och Stockholm.
• Rättsmedicin består av sex enheter i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala.
• Rättsgenetik och rättskemi består av tre enheter i Linköping.

Läkarna i rättspsykiatrin har främst tre arbetsuppgifter: paragraf 7-undersökningar, rättspsykiatriska undersökningar samt riskutredningar för livstidsdömda. Arbetet bedrivs både enskilt och i team med psykologer, socialutredare, sjuksköterskor och omvårdnadspersonal.

Kontaktperson:
Enhetschef Sirpa Bohlin
Tel: 010-483 46 00
E-post: sirpa.bohlin@rmv.se
www.rmv.se